Od 22. marta

Aktuelni premijer Avdullah Hoti sastao se danas sa ministrom zdravlja Armendom Zemajem, direktorom NIJZK-a Naserom Ramadanijem, direktor BUKSK-a, Valbonom Krasniqijem i zamjenikom ministra obrazovanja Xhavitom Rexhajem. Ovom prilikom Hoti je rekao da su odlučili zadržati iste mjere protiv COVID-19.

Aktuelni premijer je ovu vijest objavio na svojem Facebook profilu:

Nakon sastanka sa ministrom zdravlja Armendom Zemajem, direktorom NIJZK-a Naserom Ramadanijem, direktor BUKSK-a, Valbonom Krasniqijem i zamjenikom ministra obrazovanja Xhavitom Rexhajem, zaključili smo da iste mjere protiv Covid-19 ostaju na snazi, budući da su trendovi stabilni.

Razmatraju se mogućnosti za online nastavu na svim nivoima obrazovanja u naredne dvije sedmice, počevši od 22. marta. Odluka o ovom pitanju očekuje se danas popodne nakon zajedničkog sastanka MON-a, MZ-a, NIJZK-a, USONK-a i Savjeta roditelja. Još jednom smo zamolili građane da poštuju fizičku udaljenost, koriste maske i održavaju ličnu higijenu. S druge strane, od institucija odgovornih za kontrolu sprovođenja mjera protiv Covid -19, tražimo povećanje nivoa angažmana rigoroznim poštivanjem mjera na snazi.

Uprkos opterećenju, zdravstvene ustanove rade punim kapacitetom, a opskrba lijekovima je stabilna. Odbor za imunizaciju i nadležne institucije čine sve potrebne pripreme da čim stigne prvi kontingent COVAX vakcine, vakcinacija građana treba započeti odmah.