Direktor zdravstva

Priština je i dalje opština sa najvećim brojem pacijenata zaraženih koronavirusom, ali uprkos tome, porodični medicinski centri u ovoj opštini već tri mjeseca nisu snabdjeveni lijekovima i osnovnom opremom sa liste, prenosi Kosovo press.

To je saopštio direktor zdravstva u Prištini Bujar Gashi, koji je rekao da ovaj nedostatak snabdjevanja pokušavaju da pokriju sopstvenim ugovorima opštine.

Ali kako je naveo, čak su i ti ugovori skoro potrošeni.

 "U posljednja tri mjeseca smo imali problema u snabdjevanju sa osnovne liste Ministarstva zdravlja, što smo pokušali da pokrijemo iz sopstvenih ugovora. Ali to nije beskrajno i neiscrpno, oni takođe imaju ograničenje, a mi ih trošimo pokušavajući da održimo svoje kapacitete. Koncentrisali smo se uglavnom na slučajeve sa kovidom. Vjerujem da ćemo u narednim danima imati poboljšanje snabdjevanja i sa centralnog nivoa“, naglasio je Gashi.

Gashi je rekao da se u glavnom gradu broj aktivnih slučajeva udvostručio, što se desilo kao rezultat kampanje političkih partija, ali i nebrige građana.

On je naglasio, da su se pored pozitivnih slučajeva u opštini Priština povećani i zahtevi za medicinskim uslugama koje se pružaju u porodičnoj medicini.

 "Sada imamo oko 2.700 aktivnih slučajeva u glavnom gradu, a prije mjesec dana imali smo 1.100. Broj se više nego udvostručio, zahvaljujući predizbornoj kampanji kao jednom od glavnih faktora, ali i velikoj slobodi i opštoj nebrizi u svim sektorima. Sada imamo mnogo veći broj slučajeva. Brojevi me ne brinu, zabrinut sam zbog zahteva građana za pomoć koji su se u posljednjih nedjelju dana“, naglasio je Gashi.

On se rekao da se protivi pooštravanju mjera za sprečavanje širenja kovida-19, ali dodaje da bi trebalo povećati nadzor i sprovođenje postojećih mjera.

"Mislim da su mjere dovoljne, ali nisam pristalica dodatnih ograničenja i karantina, već primjene preporuka koje postoje. Vjerovatno ćemo povećati kapacitete, povećaćemo broj soba i zdravstvenih radnika“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press