Imaju obavezu ...

Publicista Shkelzen Gashi smatra da će opozicioni poslanici zbog američkog pritiska prilikom izbora predsjednika Kosova ostati u skupštinskoj sali i da će morati da podrže nastavak dijaloga sa Srbijom, prenosi Klan Kosova.

Gashi vjeruje da će opozicija pod pritiskom SAD ostati u sali, kako bi omogućila izbor predsjednika Kosova, jer će u suprotnom biti isključivi krivac za ponovni izlazak glasača na birališta.

"Izbor predsjednika ne vidim kao problematičan, jer poslanici imaju obavezu da budu prisutni u sali. Kao opozicija mogu glasati protiv, a mogu biti i uzdržani. Ukoliko pak odluče da napuste salu, Kosovo će ponovo na izbore, a krivci za to će biti opozicione stranke. Ipak, uvjeren sam da će ostati u sali zbog američkog pritisaka. Palmer je bio jasan da se institucije moraju formirati što prije i da se dijalog sa Srbijom mora nastaviti", smatra Gashi.

Politički analitičar i publicista konsultacije pobjedničke liste Pokreta Samoopredjeljenje sa opozicijom smatra korisnim, ali misli da glavna debata treba da se vodi o izboru potpredsjednika Vlade i predsjednika Kosova.

"Ne treba da se konsultuju oko vlade, jer su brojevi jasni i bez problema se može formirati. Glavno je pitanje ko će biti potpredsjednici vlade, a treba ozbiljno razgovarati i o predsjedniku Kosova“, rekao je Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova