Neizvjesnost

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu izjavio je za Kosovo Online da su konsultacije v.d. predsjednice sa političkim partijama nakon izbora uobičajena stvar, ali da je pred Kosovom neizvjesnost povodom izbora novog predsjednika i zbog spoljnopolitičkih posljedica otvaranja ambasade u Jerusalimu.

Spahiu dodaje da će Vlada Kosova biti izabrana bez ikakvih problema, ali se postavlja pitanje da li će se postići saglasnost za izbor novog predsjednika Kosova, za šta je potreban kvorum od 80 poslanika. 

“Budući da ima dovoljan broj glasova neće biti problema prilikom formiranja Vlade, ali izbor predsjednika je neizvestan. Prisustvo ili glasanje u ovom slučaju znači isto, prisutnost omogućava kvorum, zna se da Samoopredjeljenje ima dovoljan broj glasova da u trećem krugu izabere predsjednika”, ističe Spahiu.

Spahiu se osvrnuo i na jučerašnji izbor novog predsednika Demokratskog saveza Kosova Lumira Abdixhikua. On ne vjeruje da će novi lider biti u stanju da vrati LDK na mjesto koje je zauzimala ova stranka na političkoj sceni Kosova, jer je prema njemu Abdixhiku "produžena ruka" Ise Mustafe.

“Lumira Abdixhikua je izabrao Isa Mustafa za svog nasljednika i to je bilo očekivano. Novi lider je odmah postavio Mustafu za počasnog predsjednika umjesto Fatmira Sejdiua, to je jedan od pokazatelja i smatram da neće biti promjena u Demokratskom savezu. U stranci su ostale samo pristalice Ise Mustafe, ostalo članstvo je otišlo sa Vjosom Osmani, ukoliko ne bude novog članstva, pristalica i aktivista neće biti ni očekivanih promjena”, navodi Spahiu.

U vezi sa otvaranjem ambasade Kosova u Jerusalimu, Spahiu ističe da će Kosovo zbog toga snositi određene posljedice uzimajući u obzir reakciju Turske, ali i neslaganje Evropske unije. On napominje da će se nova vlast na Kosovu suočiti sa ovim problemom.

“Naravno da će imati posljedice od evropske zajednice i od Turske, možda i od Velike Britanije jer su oni pored Sjedinjenih Američkih država strateški partneri Kosova. Otvaranje ambasade u Jerusalimu značilo bi da je uzet u obzir samo interes jedne od četri strateška partnera i pogoršaće odnose sa tri ostala partnera i to nije zgodno za Kosovo, što istovremeno znači da se stara vlast na Kosovu potrudila da novoj vladi još više oteža stvari”, zaključuje Spahiu.