Zdravstvena prava!!!

Narodni advokat je objavio izvještaj o procjeni ostvarivanja zdravstvenih prava tokom perioda pandemije na Kosovu, u kojem se navodi da je tokom vanredne zdravstvene situacije bilo kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda, prenosi Kosova Press.

"Izvještaj pokriva period od marta do septembra 2020. Na osnovu prikupljenih činjenica i analize relevantnih zakona koji definišu pravo na pružanje zdravstvenih usluga na Kosovu, zaključeno je da je tokom vanredne zdravstvene situacije bilo kršenja prava i osnovne ljudske slobode. Nadležne vlasti nisu ispunile ustavne i zakonske obaveze prema građanima kojima su potencijalno potrebne zdravstvene usluge".

Izvještaj takođe napominje da je jedan od ostalih izazova tokom izvještajnog perioda bio nedostatak boca sa kiseonikom i stvaranje dodatnih ležajnih mjesta...

Između ostalog, izvještaj otkriva da postupci zdravstvenih vlasti radi ukidanja selektivnih operacija i specijalnih kola hitne pomoći nisu imali zakonsku osnovu, a takođe nisu ostavili alternativu gdje bi se ove osobe mogle liječiti, a država nije preuzela svoje odgovornosti.

Naglašava se da zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda suštinska i veoma važna za efikasan odgovor u prevenciji i liječenju slučajeva koronavirusa, ali bez zanemarivanja bilo kog građanina koji traži usluge u zdravstvenim ustanovama, sa fokusom posebno na osjetljive grupe i drugim osobama kojima je potrebna stalna zdravstvena zaštita.

Izvještaj preporučuje Univerzitetskoj Bolnici i Kliničkoj službi Kosova da preduzmu sve potrebne radnje i stvore sve preduslove za specijalne posjete i selektivne operacije koje će se obavljati bez prepreka.

Ombudsman kaže da se daju preporuke vladi da poveća budžet za zdravstvo i dok se ne obezbjedi primjena zakona o zdravstvenom osiguranju, u situacijama kada javni sektor ne može da pruža zdravstvene usluge, građani bi trebalo da imaju mogućnost da ove usluge primaju u privatnom sektoru sektora, a vlada da snosi troškove.

"Ministarstvu Zdravlja preporučuje se da jedinstveni i integrisani zdravstveni informativni sistem učine funkcionalnim, a takođe i da preduzme sve zakonske mjere kako bi se privatne zdravstvene ustanove prisilile da prikupljaju, i čuvaju zdravstvene podatke i da one izvještavaju", kaže se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press