Stav ostaje nepromjenjen

Evropska unija saopštila je da je zabrinuta i da žali zbog odluke Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu, prenosi Gezeta express.

Ovaj komentar Služba za odnose sa javnošću EU saopštila je dan nakon što je Kosovo zvanično otvorilo svoju ambasadu u Jerusalimu.

"Stav EU je dobro poznat i u skladu je sa Rezolucijom 478 Savjeta bezbjednosti UN iz 1980, koja poziva sve države članice UN da povuku svoje diplomatske misije u Izraelu iz Jerusalima. Sve zemlje EU, kao i delegacija EU u Izraelu, imaju sjedište u Tel Avivu“, navedeno je u saopštenju.

Evropska unija takođe podvlači svoju jasnu posvećenost pregovaračkom rješenju izgrađenom na međunarodno prihvaćenim parametrima i međunarodnom pravu.

EU podsjeća da su šefovi država ili vlada evropskih zemalja, na samitu 2017. godine, ponovili da „stav EU o Jerusalimu ostaje nepromjenjen“.

"Dugoročna pozicija EU je jasna. Moraju se pronaći načini za rješavanje statusa Jerusalima pregovorima, kao buduće prestonice obe države, i moraju se ispuniti težnje obe strane. Pitanje Jerusalima pitanje je konačnog statusa. U ovom kontekstu, svaki diplomatski korak koji dovodi u pitanje zajednički stav EU predmet je ozbiljne zabrinutosti i žaljenja“, navedeno je u saopštenju EU.

Na pitanje o otvaranju kancelarije češke ambasade - države članice EU, u Jerusalimu, EU nije dala jasan odgovor.

Otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu proizilazi iz Sporazuma od 4. septembra 2020. u Vašingtonu o ekonomskoj normalizaciji.

Sporazum, u kojem je posredovao tadašnji predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump podrazumijevao je priznanje Kosova od strane Izraela, a dogovoreno je  da će se ambasada Kosova nalaziti u Jerusalimu.

EU je od tada kritikovala uspostavljanje kosovske ambasade u Jerusalimu, nazivajući to odstupanjem od stavova EU, jer je, prema njima, to u suprotnosti sa težnjama zvaničnog Kosova za integraciju u EU.

Srbija se takođe obavezala da svoju ambasadu preseli iz Tel Aviva u Jerusalim, ali do sada se to nije dogodilo.

Što se tiče Srbije, EU podsjeća da su kritikovali ovu obavezu koju je Beograd preuzeo, ali se dodaje da će sačekati da Beograd djeluje, nakon čega će EI izneti stav.

EU očekuje da se zemlje kandidati ili one koje teže pridruživanju prilagode zajedničkoj politici i stavovima zvaničnog Brisela.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express