Ambasada

Nakon višebrojnih najava, juče je konačno otvorena ambasada Kosova u Jerusalimu. Ceremoniji nisu prisustvovali kosovski zvaničnici zbog situacije u vezi sa pandemijom objjavilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Međutim, drugačije navode iznosi dojučerašnja ministarka MSP i predsjednik PDK, Enver Hoxhaj – "nisu imali hrabrosti", poručuju.

"Izjava koju je saopštilo MSP da navodno zbog pandemije nije bilo moguće učestvovati u inauguraciji je čista laž", poručila je Meliza Haradinaj Stublla koja je prije svega nekoliko dana podnjela ostavku nakon skandala u vezi sa navodnom krađom glasova u njenu korist.

Dojučerašnja ministarka spoljnih poslova kaže da je istina da "nisu imali hrabrosti ili volje da formalizuju ovaj historijski čin, kao i da rade van ličnih/političkih interesa u cilju dugoročnog državnog interesa".

Slične navode iznosi i predsjednik opozicione PDK, Enver Hoxhaj.

"Odlazeća vlada nije imala hrabrosti, odlučnosti ili iskustva da obilježi otvaranje ambasade Kosova u Izraelu, ostavljajući gorak ukus u cijelom procesu priznavanja između naše dvije zemlje", poručio je Hoxhaj.

Kaže da izraelski državni zvaničnici već nekoliko nedjelja čekaju vladajuću koaliciju i "koaliciju pobjednika na izborima" da otvori ambasadu u Jerusalimu, ali i da niko nije potvrdio učešće.

"Nijedan od zvaničnika ove dvije koalicije nije odgovorio na pisma i telefonske pozive u vezi sa ovim procesom. Naprotiv, uplašeni, uspaničeni i neodgovorni, izbjegli su da učestvuju u veoma važnom priznanju Kosova. Napustili su svoju ustavnu i političku ulogu da zastupaju i štite interese naše države", poručio je Hoxhaj na Facebooku.

Za razliku od Hoxhaja koji je, pored kritika na račun vlasti u Prištini, pozdravio otvaranje ambasade, i otpravnica poslova Kosova u Jerusalimu koja je objavila slike ispred zgrade ambasade uz poruku da joj je ukazana "najveća čast", bilo je i onih koji su drugačije reagovali – podsjetivši na kritike koje su u prethodnom periodu stigle iz Turske i EU.

Stranka Fjala poručila je danas da se otvaranjem ambasade u Jerusalimu krši volja naroda i da se distancira od ove odluke.

"Kao građani Kosova, nikada se nismo složili i nećemo se složiti sa postupcima koji krše volju jednog naroda", poručili su iz ove stranke.

Smatraju da se time krše prava palestinskog naroda i "zabija nož u leđa" Evropskoj uniji i Turskoj.

Stranka prva Kosova poručila je ujedno da će otvaranje ambasade imati negativne efekte na diplomatske odnose sa Turskom.

Pored kritika bilo je i pohvala. Pa su tako Ramush i Daut Haradinaj iz AAK, poručili da je otvaranje ambasade u Jerusalimu važan korak u pravcu "konsolidacije i jačanja državnosti Kosova". Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova, Besnik Tahiri, poručio je da je riječ o jednom od najvažnijih diplomatskih poteza i izrazio nadu da buduća vlada, koju će najvjerovatnije predvoditi Albin Kurti, neće vršiti bilo kakve promjene po ovom pitanju.

Čestitkama se pridružio i nekadašnji izaslanik bivšeg američkog predsednika SAD, Richard Grenell, koji je putem Twittera poručio da jedva čeka da uživo vidi ambasadu Kosova u Izraelu

Podsjetimo, juče je zvanično otvorena ambasada Kosova u Jerusalimu, čime je, nešto više od šest mjeseci od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma Kosovo ispunilo još jednu dogovorenu obavezu.

Najava Kosova o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Izraelom do čega je došlo 1. februara ove godine, ali i o samom otvaranju ambasade pratile su čestitke SAD-a, ali ne i Evropske unije, Turske, Arapske lige i Palestine, koje su pozvale Kosovo da preispita svoju odluku, te mu poručili da bi ambasadu trebalo da otvori u Tel Avivu, što je utvrđeno i rezolucijom o pitanju između Izraela i Palestine.

Upravo tako se nedavno, po svemu sudeći novi premijer Kosova, Albin Kurti, našao između "dvije vatre" kada mu je u čestitki na ostvarenoj pobedi na izborima premijer Izraela, Benjamin Netjanahu, uputio poziv da prisustvuje inauguraciji ambasade u Jerusalimu, dok mu je predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan, poručio da preispita odluku o otvaranju ambasade.

Kurti se potom i sastao sa turskim ambasadorom u Prištini kada mu je i rekao da je priznavanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Izraelom veoma važno za Kosovo i dobra prilika za razvoj, ali i ocijenio da je jmesto gdje će biti ambasada – pitanje koje će se rješiti uvidom u odlazeću vladinu dokumentaciju.