Dvije mogućnosti

Jedan od osnivača Demokratskog saveza Kosova univerzitetski profesor Milazim Krasniqi ocjenio je da bi novi predsjednik LDK Lumir Abdixhiku uništio identitet stranke, ukoliko bi se priklonio idejama Samoopredjeljenja, kroz saradnju sa Albinom Kurtijem i Vjosom Osmani, prenosi Gazeta Express.

Krasniqi ocjenjuje da su pred novoizabranim predsjednikom LDK dva puta.

"Abdixhiku ima dvije mogućnosti, da postane dio trijumvirata Kurti-Osmani-Abdixhiku, koji bi definitivno uništio LDK, ili da uđe u sukob sa dvojcem Kurti-Osmani, koji bi mogao biti početak rehabilitacije stranke. Tako nešto se već desilo kada je saaradnja Ise Mustafe, Vjose Osmani i Aljbina Kurtija već urušila LDK, a sada se to može ponoviti", napisao je Krasniqi na Facebooku.

Izborna skupština LDK, po Krasniqiju održana je kako bi se sva krivica za katastrofalan rezultat na vanrednim izborima svalila na Isu Mustafu.

"Današnja skupština LDK održana je bez analize uzroka drastičnog pada, bez predstavljanja bilo kakve političke platforme za reforme i ideološke orijentacije. Skupština je bila zaokupljena samo pitanjem ko će sesti u fotelju predsjednika, i bila je usmerena na svaljivanje krivice za neuspjeh na izborima isključivo na bivšeg lidera Isu Mustafu", dodao je Krasniqi.

Neiskustvo novog lidera LDK posebno zabrinjava Krasniqija.

"Težak posao je pred mladim i neiskusnim dječakom, koji je na brzinu ubačen u balkansku, kosovsku i albansku političku močvaru.  Sada ima priliku da pliva u ovoj močvari. Lično želim mu uspjeh, jer opstanak na političkoj sceni i reintegrisanje LDK je strateški interes za njenu istoriju, kao i za istoriju izgradnje države Kosovo", dodao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express