37-godišnjak

Novi predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku, sa 37 godina postao je najmlađi lider stranke duge tradicije, prenosi Gazeta Express.

Abdixhiku je rođen 22. aprila 1983. godine. Osnovne studije završio je na Univerzitetu u Prištini, a 2006. godine magistrirao je u oblasti fiskalne politike je na Univerzitetu Stafordšir u Velikoj Britaniji.

Ekonomiju je doktorirao 2013. godine u Engleskoj, nakon četvorogodišnjeg istraživanja u oblasti utaje poreza preduzeća zemlja u tranziciji.

Abdixhiku je izvršni direktor Instituta "Rinvest", gdje je prvi put angažovan 2005. godine i od tada je radio u nekoliko istraživačkih i razvojnih projekata na Kosovu i u inostranstvu. Tokom karijere redovno je pisao i nedjeljne kolumne u dnevnim novinama Koha Ditore.

Od 2017. godine Abdixhiku je član LDK i dva puta zaredom biran je za poslanika u Skupštini Kosova. Tokom parlamentarnog angažmana bio je predsjednik parlamentarnog odbora za budžet i finansije.

Abdixhiku je postao najmlađi predsjednik LDK, a na Izbornoj skupštini dobio je podršku 191 partijskog delegata, dok je zamjenik predsjednika Lufti Haziri zaslužio povjerenje 116 delegata, dok je Besian Mustafa dobio samo 16 glasova.

Demokratski savez Kosova je osnovan 1989. godine i od tada je imao tri predsjednika: Ibrahima Rugovu, Fatmira Sejdiua i Isu Mustafu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express