Sastanci s liderima partija

Dvojica lidera opozicionih stranaka Enver Hoxhaj iz Demokratske partije Kosova i Ramush Haradinaj iz Alijanse za budućnost Kosova danas će se sastati sa predstavnicima Samoopredjeljenja koje je odnjelo pobjedu na izborima, Albinom Kurtijem i Vjosom Osmani kako bi razgovarali o formiranju novih institucija, prenosi Reporteri.

Kurti i Osmani pozvali su lidera Demokratskog saveza Kosova na sastanak, ali budući da je ova stranka juče izabrala novog predsjednika, on se neće odazvati pozivu za današnji sastanak. Lumir Adbixhiku, novi lider LDK izjavio je da će zatražiti odlaganje sastanka za petak zbog konsolidacije novog rukovodstva stranke.

Portparol PDK Avni Bytyqi rekao j da će na sastanku objaviti stavove stranke u vezi sa formiranjem institucija.

"PDK će se odazvati pozivu na sastanak u ponedjeljak. Kao glavna opoziciona stranka objavićemo svoje stavove o formiranju institucija", rekao je Bytyqi.

Pozivu na sastanak odazvaće se i lider Alijanse za budućnost Kosova.

"Nakon konsultacija u Predsjedništvu Alijansa za budućnost Kosova potvrđuje da će predsjednik stranke Ramush Haradinaj učestvovati na sastanku koji je sazvao predsjedavajući Samoopredjeljenja Albin Kurti za ponedjeljak u 13.30 časova u Skupštini Kosova", ističe se u saopštenju AAK.

Lider Samoopredjeljenja Albin Kurti i Vjosa Osmani poslali su tri pisma liderima PDK, LDK i AAK u kojima su tražili sastanak radi konsultacija o formiranju institucija.

U pismu su odredili datum i vrijeme za odvojene sastanke sa predsjednicima tri stranke, a za mjesto sastanka je predložena Skupština Kosova.

Kandidat za premijera Albin Kurti i kandidatkinja za predsjednicu Vjosa Osmani pozvali su vršioca dužnosti predsjednika PDK Envera Hoxhaja na sastanak danas od 11.30 časova, lidera AAK Ramusha Haradinaja od 13.30 časova.