Iz programa Covax

Obećanje o dopremanju prvih doza vakcine na Kosovo nisu ispunjena, i ovo je jedini region zapadnog Balkana koji još nije započeo proces vakcinacije protiv koronavirusa, a vršilac dužnosti ministra zdravlja Armend Zemaj kaže da će prve doze vakcina na Kosovo doći u periodu između marta i maja, prenosi Klan Kosova.

Zemaj je najavio nabavku Covax vakcina od marta do maja ove godine.

„Čekamo realizaciju dolaska vakcina, a februar je bio datum određen za nabavke prvih doza. U periodu od marta do maja Covax je najavio da će 100.800 vakcina biti distribuirano na Kosovo, ali nastavljamo da budemo angažovani u drugim partnerstvima i prijateljskim zemljama, kompanijom Pfizerr i drugim proizvođačima vakcina da bi nabavili što više vakcina protiv koronavirusa”, kaže Zemaj.

Zemaj dodaje da, iako su postojala obećanja o nabavci vakcina tokom februara koja nisu ostvarena, to nije odgovornost ministarstva zdravlja ni drugih institucija.

"Činjenica da do sada nismo obezbjedili vakcine nema nikakve veze sa budžetom a još manje sa neispunjavanjem uslova i kriterijuma koji su potrebni od proizvođača i države da bi se kvalifikovali za davanje vakcina. Ni jedan projekat vezan za koronavirus nije realizovan zbog nedostatka budžeta, uprkos okolnostima", rekao je Zemaj.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova