Izbeći institucionalni vakuum

Albert Krasniqi iz Instituta Demokratija Plus kaže da Ustav Kosova nema odrednicu o tome da li bi, nakon konstituiranja Skupštine, prvo trebalo izabrati predsjednika ili vladu i ističe da bi bilo dobro održati praksu da prvo bude izabran predsjednik kako bi opozicione stranke ostale u skupštinskoj sali i omogućile izbor predsjednika da bi bio izbjegnut institucionalnu vakuum, prenosi Gazeta Express.

Krasniqi tvrdi da pokretanje procedura za izbor predsjednika zavisi od poslanika i predsjedništva Skupštine.

„Kada najmanje dva kandidata dobiju po 30 potpisa svakog od zamjenika predsjedništvo Skupštine može da zakaže sjednicu za izbor predsjednika", naveo je Krasniqi.

Što se tiče formiranja vlade Krasniqi je naglasio da to zavisi od vršioca dužnosti predsjednika i kandidata za premijera.

„Izbor vlade zavisi od vršioca dužnosti predsjednika i kandidata za premijera. Vršilac dužnosti predsjednika mora da odredi mandat za formiranje vlade u razumnom roku. Tada je na mandataru kada će u roku od 15 dana zatražiti sazivanje sjednice Skupštine kako bi predstavio sastav vladinog kabineta i zatražio povjerenje," napisao je Krasniqi.

Krasniqi kaže da bi trebalo prvo izglasati predsjednika Kosova i obezbjediti da opozicione stranke ostanu u skupštinskoj sali da bi omogućili njegov izbor, da bi se izbjegao institucionalni vakum.

„Dosadašnja praksa ustanovljena 2011. godine je da se prvo bira predsjednik, a zatim vlada. Zato bi bilo dobro to učiniti sada. To bi čak trebao da bude uslov za opozicione stranke da ostanu u sali da bi izabrali predsjednika, kako bi se izbjegao institucionalni vakuum“, ističe Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express