Pitanje zakonitosti

Kosovski pravni institut (KPI) uz podršku američkog Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona pri State departmentu objavio je izvještaj Zakonitost naknada u Vrhovnom sudu Kosova koji otkriva da visoki javni zvaničnici na Kosovu, uključujući sudije Vrhovnog suda, nastavljaju da krše zakon zarađujući hiljade eura na ime naknada i dnevnica, pored osnovne plate, prenosi Klan Kosova.

Istraživač KPI Anesa Hoxha kaže da je izvještaj rezultat sistematskog praćenja rada pravosudnog sistema na Kosovu, gdje je sa posebnim fokusom analizirano pitanje zakonitosti ostvarene koristi sudija Vrhovnog suda Kosova kroz njihovu nadoknadu za angažmane u službi i van radnog vremena i van pravosudnog sistema.

Autor ovog izveštaja istraživač Lavdim Bajraktari rekao je da uprkos usvajanju vrlo naprednih zakona poput Zakona o sprečavanju sukoba interesa u vršenju javne funkcije njihova primjena u praksi i dalje nailazi na prepreke. Prema njegovim riječima, iako je ovim zakonom postavljena jasna zabrana visokim javnim zvaničnicima na Kosovu, uključujući sudije Vrhovnog suda, oni i dalje  krše zakon, ostvarujući hiljade eura zarade na ime naknada i dnevnica, pored osnovne plate. Bajraktari je rekao da se krže i zabrane definisane Ustavom, kao što je slučaj sa  zabranom da sudije vrše dužnosti u drugim javnim institucijama izvan sudstva.

Još jedno pitanje o kojem se govori u izvještaju je i način napredovanja u Vrhovnom sudu. Praksa je da sudije prvog stepena budu promovisane u vrhovne sudije bez toga da ih Apelacioni sud promoviše u drugostepene sudije, što po Barjaktariju ostavlja sumnju u navodnu profesionalnost i integritet pravosudnog sistem na Kosovu.

Istraživač KPI Jil Zekaj kaže da je ovaj institut na osnovu podataka iz izvještaja izneo preporuke za institucije Vlade Sudskog vijeća Kosova i Agenciju za borbu protiv korupcije. Vladi Kosova preporučeno je da tokom promene pravnog okvira osigura potpunu usklađenost sa Ustavom Kosova i ustavnim odredbama  koje kažu da sudija ne može da vrši bilo koju funkciju u državnim institucijama izvan sudstva, niti da bude uključen u bilo koju političku aktivnost ili aktivnost zabranjenu zakonom.

Sudskom vijeću Kosova stoji preporuka da osigura da sudije ne budu imenovane u državne mehanizme koji krše integritet i nezavisnost pravosudnog sistema u skladu sa obavezama koje proizilaze iz Zakon o sprečavanju sukoba interesa u vršenju javne funkcije. Ovo bi osiguralo da sudije ne primaju dodatne isplate za angažovanje sudija u komisijama tokom redovnog radnog vremena i pokretanje disciplinskog postupka.

Sudije Vrhovnog suda u skladu sa zakonskim odredbama ne bi trebalo da primaju dodatne isplate za posao koji obavljaju tokom redovnog radnog vremena kao sudije pored putnih i drugih pripadajućih naknada.

Agenciji za borbu protiv korupcije je preporučeno da se na proaktivan način sprovodi zakonski mandat u pokretanju postupka protiv sudija koji krše Zakon o sprečavanju sukoba interesa u vršenju javne funkcije i ne prihvataju kao redovne obrasce za prijavljivanje imovine.

Odboru za zakonodavstvo, mandate i imunitete preporučili da u okviru svojih nadležnosti i odgovornosti sprovode zakona i naročito spreče sukob interesa u vršenju javne funkcije.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova