Sve riječi pohvale!?

Prošlo je skoro godinu dana od potvrde prvih slučajeva koronavirusa, a Kosovo još uvijek nije dobilo ni prvu dozu vakcina, dok su se na sastanku Odbora za borbu protiv koronavirusa čule pohvale na račun premijera Avdullaha Hotija i ministra zdravlja Armenda Zemaja po pitanju upravljanja pandemijom, prenosi Gazeta Express.

Broj novooboljelih od koronavirusa u jednom danu na Kosovu je ponovo oboren, kada je zabilježeno novih 730 slučajeva oboljevanja.

Na sastanku Odbora za borbu protiv pandemije aktuelni premijer Kosova Hoti uputio je izvinjenje zbog vakcina i naglasio da Ministarstvo zdravlja ne snosi odgovornost za to što i prve doze vakcina nisu stigle na Kosovo, a Gazeta prenosi da Hoti nije štedeo riječi hvale za način na koji se na Kosovu upravlja pandemijom.

Aktuelni ministar zdravlja Zemaj je takođe izrazio zadovoljstvo zbog načina na koji se na Kosovo bori protiv koronavirusa i naveo da se Kosovo pominje u najprestižnijim institucijama poput instituta Robert Koch.

Međutim zdravstveni stručnjak Bujar Vitia ovu izjavu  Zemaja smatra smiješnom i dodaje da vlada nije uspjela da upravlja pandemijom a kao glavni razlog navodi nedostatak vakcina.

„Hoti i Zemaj se međusobno hvale za postignute rezultate u borbi protiv pandemije u vrijeme kada su klinike pretrpane pacijentima. Smatraju da je situacijom moguće upravljati a ne smatraju da je vrijeme prikladno za akciju. Kosovo je i dalje jedina zemlja u Evropi koja nije omogućila građanima ni jednu dozu vakcine“, kaže Vitia.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express