Izbori 2021.

Poslije dvodnevnog zasjedananja Vrhovni sud Kosova odbacio je danas svih 15 žalbi kandidata za poslanike i političkih stranaka na Kosovu na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke.

Petnaest žalbi upućeno je Vrhovnom sudu Kosova nakon što je IPŽP nedavno odlučio da poništi glasove za više političkih subjekata i naložio ponovno prebrojavanje na pojedinim biračkim mjestima. Među njima, najveći broj glasova poništen je GI Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić i Romskoj inicijativi.

Kao neosnovane, konačno, vrhovni sud je pored žalbe Adrijane Hodžić i Romske inicijative, odbacio i žalbe Pokreta Samoopredjeljenje, Egipćanske liberalne partije, Aškalijske partije za integraciju, Progresivni pokret kosovskih Roma i Socijaldemokratske unije.

Što se tiče LVV oni su zatražili da se prebroji 20.550 paketa glasova koji su dopremeljeni poštom, a stigli su van Kosova.



Što se tiče odluke suda u vezi sa žalbom Adrijane Hodžić u odluci je potvrđeno poništavanaje glasova za Inicijativu koju ona predvodi u opštinama Zubin Potok (407), Štrpce (499), Ranilug (255), Gračanica (416), Parteš (196), Klokot (249) i Novo Brdo (254).

Takođe, Vrhovni sud je odlučio i da djelimično poništi glasove Adrijane Hodžić u sljedećem broju i opštinama: Zvečan (157), Leposaviću (973), Sjevernoj Mitrovici (799).

Što se tiče Koalicija Vakat i njima je potvrđeno poništavanje Štrpce (8), Ranilug (211), Gračanica (6), Parteš (34), Klokot (9) i Novo Brdo (255).

I Koaliciji Vakat je djelimično poništen dio glasova i to u Leposaviću 60 glasačkih listića.

Vrhovni sud je u odluci naveo i obrazloženje IPŽP-a koji je prethodno, nakon sprovedene istrage, utvrdio da su glasovi iz Ujedinjene zajednice Adrijane Hodžić i Koalicije Vakat nesrazmjerni broju stanovnika bošnjačke zajednice, da se radi o nedemokratskom standardu i da su u pitanju nevažeći glasovi, te da glasovi birača iz neke etničke zajednice treba da osiguraju pravo da ta zajednica bude predstavljena i da dobijeni glasovi za ove stranke ne predstavljaju objektivnu vezu između glasača i onih za koje se glasa.

„Po prvi put na opštim izborima Republike Kosovo, određeni entiteti poput, u ovom slučaju Ujedinjena zajednica – Adrijana Hodžić i Koalicija – VAKAT, osvojili su većinu glasova srpske zajednice, što u ovom slučaju predstavlja odstupanje od volje birača bošnjačke zajednice, sve ovo u osnovi predstavlja minimizaciju izbornog procesa, ali i integriteta ovog procesa“, Vrhovni sud podsjeća na navode IPŽP-a.

U daljem obrazloženju prethodne odluke IPŽP-a podsjeća se da osim što je došlo do preusmjeravanja volje birača i podriva izbornu demokratiju, time se istovremeno eliminiše konkurencija između samih političkih entiteta koji se takmiče za zagarantovana mjesta u Parlamentu Kosova.

Podsjeća se i na to da su rezervisana mjesta za pravoustavne garancije čiji je cilj „napredni tretman manjinskih prava“ u kosovskim institucijama, a kao jedan od dokaza da se orkestriralo glasovima IPŽP je verifikovala na osnovu broja stanovnika Statističkog zavoda Kosova kao i izvještajima OSCE-a u odnosu na broj dobijenih glasova.

Takođe je izlistan i broj Bošnjaka u sjevernim opštinama (Sjeverna Mitrovica – 1000, Zvečan – 300, Zubin Potok – 0, Leposavić – 350), te konačno zaključuje da je ovaj broj bošnjačkog stanovništva nesrazmjeran broju glasova za bošnjačke stranke.

Potvrđeno je i poništavanje glasova Socijaldemokratskoj uniji u Štrpcu (1), Ranilugu (4), Gračanici (11), Klokotu (147) i Novom Brdu (2).

Vrhovni sud je naložio da se poništeni glasovi uklone iz izbornog rezultata koji je objavljen 4. marta.

Istovremeno, dok se čekala odluka suda pažnju je privukla vijest RSE u kojoj se navodi da je Bojan Marković iz opštine Ranilug, prema sopstvenom svjedočenju, izgubio posao zato što je na parlamentarnim izborima 14. februara, odbio da glasa za Adrijanu Hodžić, što je iste večeri za portal  Kossev demantovao.

Tokom prethodnog dana, Vrhovni sud doneo je odluku u vezi devet od ukupnog broja žalbi i sve su bile odbačene.

Juče su odbačene žalbe Antona Shale, Nezire Gogjaj, Pokreta Samoopredjeljenja, Visara Hotija, Ismeta Shamolija, Hisena Berishe, Lirije Kajtazi, Ekrema Hysenija i Gjentrija Syle.

Nakon odluka IPŽP o žalbama kandidata za poslanike, među kojima su i one iz AAK, CIK je ujedno ponovo su prebrojani glasovi sa ukupno 141 biračko mjesto, zbog sumnje da su postojale neregularnosti prilikom prethodnog brojanja.

IPŽP je po žalbama kandidata iz nevećinskih zajednica tada ujedno odlučio i da poništi glasovi za bošnjačke partije u opštinama sa srpskom većinom – u Zubinom Potoku, Štrpcu, Ranilugu, Gračanici, Partešu, Klokotu, Novom Brdu, Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću.

Ovom odlukom je, između ostalog, poništeno 4.205 glasova koje je dobila Ujedinjena zajednica Adrijane Hodžić u opštinama Zvečan, Leposavić i Sjeverna Mitrovica, koja je prema konačnim rezultatima osvojila ukupno 6.422 glasova i jedno mjesto u Skupštini Kosova.

Hodžič je potom podnela žalbu Vrhovnom sudu i poručila da će, ako Vrhovni sud Kosova ne donese odluku koja će biti u njenoj koristi, pravdu potražiti u međunarodnim institucijama.

Poništeno je i 800 glasova Romske inicijative u pojedinim opštinama od ukupno osvojenih 4.049, takođe zbog žalbi drugih nevećinskih partija, da je Romska inicijativa, pored Adrijane Hodžić, ušla u Skupštinu Kosova zahvaljujući Srpskoj listi.

I Romska inicijativa se žalila Vrhovnom sudu i poručila da je odluka o poništavanju njihovih glasova protivna Ustavu Kosova i rasistička.