Izvršene sve pripreme

Na sastanku Komiteta za koordinaciju i procjenu epidemiološke situacije u vezi s COVID-19 saopšteno je da su kosovske vlasti izvršile sve pripreme za nabavku vakcine prema evropskim standardima.

Premijer Kosova na dužnosti Avdullah Hoti je na sastanku Komiteta, rezimirajući godinu pandemije COVID-19, istakao da su kosovske institucije uspjele da se izbore s ovom teškom situacijom koja se dešava jednom u 100 godina.

On je kazao da su zdravstveni radnici bili na visini zadatka i da su se vrlo brzo prilagodili novonastaloj situaciji. Naveo je da su bolnički kapaciteti povećani, da su osigurani testovi pa se tako danas testira dnevno više od 3.000 osoba i da je osiguran kisik neophodan za liječenje oboljelih.

Pripreme prema standardima EU-a

Hoti je naveo da se vakcine protiv korona virusa očekuju za nekoliko sedmica i da je plan vakcinacije pripremljen.

„Izvršili smo sve pripreme za dovođenje vakcine prema standardima EU-a. Nismo ušli u igre za donošenje vakcina iz istočnih zemalja, koje nisu certifikovane od zemalja EU-a. Oni koji šire dezinformacije i nepotrebno kritikuju, zapravo ne kažu odakle stotine hiljada vakcina u zemljama regiona sumnjivog porijekla. Čekamo da vakcina stigne za nekoliko sedmica i započnemo vakcinaciju prema svim protokolima Kosova i organizacija EU-a”, naglasio je Hoti, prenijela je Anadolija.

Ministar zdravlja na dužnosti Armen Zemaj je istakao da je Vlada Republike Kosovo za 2021. godinu osigurala 40 miliona eura za vakcine i druge potrebe povezane sa COVID-19, dodavši još 10 miliona iz dijela ekonomskog oporavka.