Izraelski mediji

„Kosovo će sljedeće nedjelje postati treća zemlja koja će otvoriti ambasadu u Jerusalimu“, piše danas izraelski medij Israel Hayom, navodeći da će se ceremonija povodom otvaranja održati u ponedjeljak.

Ovoj ceremoniji, koja će se održati u centralnom Jerusalimu, prisustvovaće viši zvaničnici iz Izraela i Kosova, piše Israel Hayom.

Kosovo i Izrael uspostavili su diplomatske odnose prvog februara na osnovu Vašingtonskog sporazuma od prošle godine.

Tada je najavljeno otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu, dok je u međuvremenu prva ambasadorka Kosova u Izraelu, Ines Demiri, već otišla u ovu zemlju.

Dok se na virtuelnoj ceremoniji o uspostavljanju diplomatskih odnosa moglo čuti da je riječ o istorijskom danu, a iste poruke su slali i Amerikanci, iz Evropske unije, Turske, Arapske lige i Palestine pozvali su Kosovo da preispita svoju odluku, te mu poručili da bi ambasadu trebalo da otvori u Tel Avivu.

Po svemu sudeći novi premijer Kosova, Albin Kurti, nedavno se našao između „dvije vatre“ kada mu je u čestitki na ostvarenoj pobjedi na izborima premijer Izraela Benjamin Netyanahu uputio poziv da prisustvuje inauguraciji ambasade u Jerusalimu, dok mu je predsjednik Turske, Recep Tayip Erdogan, poručio da preispita odluku o otvaranju ambasade.