AAK ne odustaje od svog kandidata

Uoči isteka šestomjesečnog mandata vršioca dužnosti predsjednice Kosova Vjose Osmani, Samoopredjeljenje je najavilo razgovore po pitanju izbora predsjednika sa drugim strankama, dok AAK ne odustaje od kandidature svog lidera Ramusha Haradinaja na to mjesto, prenosi Koha.

Poslanica iz redova Samoopredjeljenja Mimoza Kusari rekla je da nije u interesu Kosova da ponovo izađe na birališta ukoliko poslanici ne uspiju da izglasaju novog predsjednika.

"Vjerujem da će narednih dana usljediti razgovori i međustranačka komunikacija Samoopredjeljenja sa drugima, po pitanju političkih pozicija kada bude izabiran predsjednik", kaže Kusari.

Zvaničnici Samoopedjeljenja nisu željeli da daju komentar za Kohu po pitanju njihovih stavova o predstojećim izborima za predsjednika. Sa druge strane, uprkos izbornom rezultatu, koji je AAK svrstao na četvrto mjesto, lider ove stranke Ramush Haradinaj ne odustaje od kandidature za predsjednika.

"Alijansa za budućnost Kosova je otvorena za razgovore, mi smo opozicija i bićemo u službi zemlje. Izašli smo na birališta s ponudom, koja je i sada ista. Otvoreni smo i za eventualnu partnersku ponudu", izjavio je Haradinaj.

Lider AAK je pozvao na što skorije uspostavljanje institucija.

Povodom izbora predsjednika nije se oglašavao ni Demokratski savez Kosova.

LDK čeka izbor novog rukovodstva kako bi razjasnio svoj stav po ovom pitanju.

Vjosa Osmani preuzela je dužnost šefa države 5. novembra, nakon ostavke Hashima Thaçija. Prema Ustavu Kosova, vršenje funkcije predsjednika ne može se obavljati duže od šest mjeseci.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore