Reakcija Ministarstva spoljnih poslova

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova reagovalo je na izjave srpskih zvaničnika da će neke zemlje povući priznanje Kosova, i navelo da su to lažne vijesti i propaganda Beograda, prenosi Gazeta Express.

Ministarstvo spoljnih poslova je reklo da su najave Beograda o spremnosto određenih zemalja da povuku priznanje Kosova "lažne vijesti i špekulacije" koje dolaze iz Srbije u vrijeme kada Kosovo konsoliduje institucije.

„Obnavljanje rasprave i propagande u Beogradu kroz lažne vijesti i korišćenje takozvanog koncepta 'prepoznavanja' je oživljeno kako bi se stvorila zabuna u javnom mnjenju, u vrijeme kada naša zemlja prolazi kroz period institucionalne konsolidacije nakon izbora održanih prošlog mjeseca", kaže se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova je pozvalo javnost da ne nasjeda na, kako je navedeno, lažne vijesti koje stižu iz Srbije u vezi sa navodima o spremnosti nekih zemalja da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

„U vezi sa tvrdnjama da bi neke zemlje mogle da odluče da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, Ministarstvo spoljnih poslova obavještava da su to spekulacije i dio kampanje Srbije za nanošenje štete međunarodnom ugledu naše države. Ministarstvo spoljnih poslova ima stalnu komunikaciju sa svim državama koje priznaju, putem svojih diplomatskih kanala, diplomata i savezničkih država, i željeli bismo da vas obavjestimo da ni jedna od zemalja o kojima se u srpskim medijima šuškalo nije ni razgovarala o mogućnosti promjene položaja u odnosu na republiku Kosovo“, kaže se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express