Vakcine besplatne

Vršilac dužnosti ministra zdravlja Armend Zemaj rekao je da je Ministarstvo koje vodi obavilo sve neophodne pripreme za početak vakcinacije građana, kao i da je vlada osigurala sredstva za nabavku vakcina koje će biti besplatne.

Zemaj je pred Odborom za ocijenu i praćenje epidemiološke situacije rekao da se borba sa koronavirusom nastavlja i da je problem u nabavci vakcina to što Kosovo nije dio Svjetske zdravstvene organizacije. Dodao je da je Vlada Kosova maksimalno angažovana u borbi protiv virusa

"Dok god nismo dio SZO, nismo krivi što vakcina ne dolazi do nas. Posvećeni smo našim partnerima, proizvođačima da obezbjede vakcinu. Vlada Kosova obezbjedila je 40 miliona eura za borbu protiv koronavirusa i vakcine će biti besplatne za građane. Učinili smo više od cijelog regiona. Bili smo i ostali primjer dobrog upravljanja pandemijom", rekao je Zemaj.

On je naglasio da će mjere i dalje biti na snazi i da će danas biti izvršena rekategorizacija opština.

S druge strane, direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani izjavio je da je u posljednje dvije sedmice registrovano preko 7.000 novoobolelih od koronavirusa i 60 smrtnih slučajeva.

Ramadani je Odboru za upravljanje pandemijom rekao da su uspjeli da upravljaju širenjem koronavirusa i da je poseban fokus na školama.

"S obzirom da je poseban fokus na školama, uspjeli smo da spriječimo širenje virusa. Moramo i dalje poštovati mjere. Prošle sedmice smo pokrenuli proaktivnu kampanju za mjere i vakcinaciju", rekao je Ramadani.

Kada je riječ o bolničkom liječenju, direktor Univerzitetske bolnice i Kliničke službe Kosova Basri Lenjani je rekao da je situacija upravljiva i da se trenutno u bolnicama leči nešto više od 600 pacijenata.