Predsjednica Aletrenative

Kandidat za poslanika iz Pokreta Samoopredjeljenje i predsjednica Aletrenative Mimoza Kusari Lila najavila je da će lider Samoopredjeljenja Albin Kurti uskoro započeti konsultacije sa drugim parlamentarnim strankama po pitanju izbora novog predsjednika Kosova, prenosi Reporteri.

Kako je rekla, činjenica da je Vjosa Osmani dobila više od 300.000 glasova na nedavno održanim parlamentarnim izborima, pokazuje da postoji podrška građana za njeno imenovanje za predsjednika Kosova.

"Izbor predsjednika je ustavna zakonska obaveza za sve nas, jer ako to ne učinimo, Kosovo će opet na izbore. Ne vjerujemo da ostale stranke, takođe, misle da treba opet izaći na birališta. Naravno, mjesto i funkcija predsjednika predstavlja osobu koja ujedinjuje vlast i vjerujem velika podrška koje je data Osmanijevoj na ovim izborima pokazuje da je cilj da osoba koja ima masovnu narodnu podršku poput Osmani, u potpunosti postignut", rekla je Kusari Lila.

Dodala je da će narednih dana biti organizovani sastanci sa ostalim političkim strankama vezano za pitanje izbora predsjednika.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri