Predsjednik USONK-a

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture (USONK) Rahman Jasharaj rekao je da prosvetni radnici imaju tri osnovna zahtjeva koja bi trebalo da ispuni buduća vlada, jer će u suprotnom biti organizovani štrajkovi, prenosi Reporteri.

Jasharaj je rekao da je jedan od prvih zahtjeva da na čelu Ministarstva obrazovanje, nauke u tehnologije bude izabran ministar koji želi saradnju i dijalog.

„Želimo da u predstojećoj vladi bude ministar koji voli saradnju i dijalog. Prvo ćemo zatražiti da Kosovo da prioritet obrazovanju, a drugo ćemo težiti poboljšanju uslova u školama, jer naše škole izgledaju prelijepo, a iznutra su prazne zbog nedostatka tehnologije, alata i savremenih uslova“, rekao je Jasharaj.

On ističe da će jedan od poslova koje treba da uradi nova vlada biti i uklanjanje nedostataka iz Zakona o zaradama.

„Njegovom primjenom više neće biti štrajkova u vezi sa zaradama, već će one biti regulisane zakonom. Tu je svakako i Zakon o zdravstenom osiguranju koji je veoma važan. Angažovaćemo se sa drugim sindikatima za Zakon o zdravstvenom osiguranju, jer je ovaj zakon odobrio parlament, ali nikada nije sproveden i vidimo da nastavnici čak i kada se razbole moraju lično da vode računa o svom zdravlju, a samim tim i kao i svi drugi jjudi imaju troškove", rekao je Jasharaj.

On je poručio da ukoliko dijalogom sa novom vladom budu riješeni problemi koje muče prosvetne radnike na Kosovu, onda neće biti potrebe za protestima i štrajkovima.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri