Predsjednica Alternative

Predsjednica Alternative, istovremeno izabrana za poslanicu Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila, rekla je da će Pokret Samoopredjeljenje (VV) narednih dana razgovarati sa političkim subjektima o pitanju izbora predsjednika, dok je izjavila da neće imati ministarsko mjesto u novoj vladi zbog optužnice koju je protiv nje prošle godine podiglo Specijalno tužilaštvo, prenosi RTK2.

Kusari-Lila je rekla da treba voditi razgovore o izboru Vjose Osmani za predsjednicu zemlje, dok o formiranju vlade kaže da nema potrebe za koalicijama.

„Kurti je bio jasan u pogledu koalicija. Moje mišljenje, u slučaju izbora predsjednika je da bi trebalo da ima politički okrugli sto, ali ne nužno koalicija", rekla je ona.

Prema njenim riječima, neuspjeh u izboru predsjednika nije u interesu građana, dodajući da je Osmani pravo rješenje jer je dokazala da ima narodnu podršku glasovima osvojenim na izborima 14. februara.

„Izbor predsjednika je ustavna zakonska obaveza za sve nas, jer ako to ne učinimo vodimo Kosovo u izborni proces. Ne vjerujemo da stranke koje su učestvovale na izborima vide kao pravi trenutak bar da izađu na birališta, naravno da položaj i funkcija predsjednika u ovom slučaju predsjednik predstavlja osobu koja ujedinjuje vlast i vjerujem da velika podrška data je Vjosi Osmani na ovim izborima sa najglasanijom osobom ikada na Kosovu sa 300 hiljada glasova pokazuje da je prvi put cilj postizanja osobe koja ima masovnu narodnu podršku poput Vjose Osmani u potpunosti ostvaren", dodala je ona.

Što se formiranja vlade tiče, rekla je da predstavnici nesrpskih manjina podržavaju vladu Kurtija.

Bivša ministarka trgovine i industrije izjavila je da neće zauzeti izvršni položaj zbog optužnice koju je Specijalno tužilaštvo podiglo za pomilovanje četiri hidroelektrane tokom privatizacije KEK-a distributivne mreže.

"Izjavila sam da neću zauzeti izvršno mjesto i razlog je potpuno ličan, to je povezano sa okolnostima koje su nastale u mojoj situaciji nakon podizanja optužnice. Smatram nepravednim i nemoralnim da se ova pozicija tereti jer bi izazvala političke probleme koaliciji ili novoj vladi", rekla je Kusari-Lila.