Neophodna reforma izbornog procesa

Betim Musliu iz Kosovskog instituta za pravdu smatra da je na političkim strankama odgovornost za manipulacije koje se dešavaju tokom i poslije ozbornog procesa. Ističe da je na izborima 2010. godine čak 5.000 povjerenika bilo umješano u maniplisanje izbornim rezultatima, prenosi Klan Kosovo.

Musliu veliku odgovornost vidi u praksi stranaka da često ohrabruju manipulacije na izborima.

„Odgovornost za bilo kakvu manipulaciju glasovima je na svim političkim partijama. Čak i u prošlosti znate da je sve što se dogodilo bilo u punoj koordinaciji političkih partija, u velikoj mjeri je postojala saglasnost o manipulacijama koje su se dogodile. Razlog tome je što neophodna reforma cjelokupnog izbornog procesa nikada nije urađena. To je uticalo na to da su problemi sa izbornim manipulacijama i danas prisutni", smatra Musliu.

Muslii naglašava da je na parlamentarnim izbori 2010. došlo do sistemske krađe glasova i iznosi primjere koje je i sam posmatrao na biračkom mjestu.

„Broj manipulacija opada od 2013. godine. Na izborima 2010. godine i bio sam posmatrač na biračkom mjestu. Tada je jedno lice glasalo 12 puta pred mojim očima. Tokom cijelog dana bilo je raznih manipulacija, vrhunac je bio kada su biračka mjesta zatvorena i kada je na red došlo brojanje glasova. U to vrijeme sam bio posmatrač u Lipljanu, gdje su članovi biračkih odbora imali problem sa osnovama matematike. Zbog ovih slučajeva krađe podneo sam žalbu Izbornom panelu za žalbe i predstavke, koji je doneo odluku za ponovno brojanje glasova na tom biralkom mjestu. Pozvan sam kao glavni svjedok od tužilaštva koje je podiglo optužnice protiv svih povjerenika. Nakon tri godine nekoliko povjerenika osuđeno, a neki su ostali bez posla. Na izborima 2010. godine čak pet hiljada povjerenika bilo je umješano u manipulisanje rezultatima“, dodaje Musliu.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova