Predsjednica CIK-a

Predsjednica Centralne izborne komisije Valdete Daka smatra da su sumnje u manipulaciju glasovima kandidata za poslanike naštetile izbornom procesu, ali ne vjeruje da postoji razlog za prebrojavanje glasova sa svih biračkih mjesta na Kosovu. Uprkos propustima organizaciju izbora smatra najboljom do sada na Kosovu, prenosi RTK.

Predstavnik Alijanse za budućnost Kosova u CIK Ibrahim Selmanaj zahtjevao je kompletno ponavljanje brojanje glasova, kako bi se vratio „kredibilitet izbornom procesu“.

Daka smatra da treba sačekati rezultat istrage tužilaštva, ali je uvjerena da manipulacija glasovima nije bila opšti trend na izborima. Prema njenim riječima povjerenici Centra za brojanje i rezultate treba bi da budu podvrgnuti rigoroznijoj kontroli.

"Naravno da postoje propusti, ali ostajem pri stavu da su ovi izbori do sada najbolje organizovani. Govorimo o organizovanju izbora, a nikada unapred ne možemo znati da su angažovani ljudi pouzdani. Oni nisu osoblje CIK, već dolaze iz političkih partija i ne znamo na šta su sve spremni. U svakom slučaju ovo su do sada najbolje organizovani izbori, uprkos onome što se dogodilo posljednjih dana. Mislim na video koji se pojavio. Tužilaštvo se već bavi tim slučajem i nadamo se da će vrlo brzo doći do konačnog saznanja o tome šta se zaista dogodilo", ističe Daka.

Nedostatak mehanizama za strogu kontrolu osoba uključenog u brojanje glasova, smatra Daka, godinama prati izborni proces na  Kosovu.

"Obično ne angažujemo osobe koji su pod istragom. Od Sudskog savjeta tražili smo provjeru oko 23.000 povjerenika i dobili smo potvrdu da niko nije počinio krivično djelo, niti je pod istragom. Tek poslije toga smo ih angažovali. Nažalost, ipak se desilo da imamo incidente prilikom brojanja i upisivanja rezultata na pojedinim biračkim mjestima", navodi Daka.

Stalno organizovanje izbora, smatra Daka, ne daje dovoljno prostora CIK da analizira propuste i stvori mehanizme za njihovo prevazilaženje.

"Praktično CIK  nije u stanju ni da analizira  proces i izvuče pouke iz prošlih izbora i tako na brzinu ulazi u novi izborni proces, ne uspjevajući da se ozbiljno pozabavi uočenim problemima. Veoma bih voljela da bar jednom imamo redovne parlamentarne izbore na Kosovu, jer je organizovanje vanrednih mnogo teže, pošto smo konstantno pod pritiskom medija, političara i javnosti", dodaje Daka.

Izvor: Kosovo Online/RTK1