Ekonomski stručnjak

Ekonomski stručnjak Safet Gërxhaliu ocjenio je za Kosovo Onlajn da su politička stabilnost i jedinstvo preduslovi za ekonomski oporavak Kosova i naveo da bi nova vlada trebalo da se usresredi na tri priorteta - vakcinaciju, vladavinu prava i izbor pravih kadrova.

"Imamo mnogo nagomilanih problema iz prošlosti i na ekonomskom i na političkom i na socijalnom aspektu i neće biti lako da se oni riješe, pogotovo sada u vrijeme pandemije. Ja se ne slažem sa pričama da će nakon dolaska nove vlasti biti velikih promjena. Po mom mišljenju prioritet nove vlade trebalo bi da bude vakcina protiv koronavirusa, jer treba poći od toga kako se osjećaju građani Kosova, koji gledaju kako sve države u regionu vrše vakcinaciju, a mi još nemamo datum kada će one stići kod nas", kaže Gërxhaliu.

Gërxhaliu je ukazao da će ogroman izazov za buduću izvršnu vlast biti vladavina prava na Kosovu.

"Najveći izazov će biti vladavina zakona i pravde, bez toga nećemo imati ekonomski preporod, niti pristup evropskim integracijama. To su takođe prioriteti koji se moraju analizirati uz određenu vremensku dimenziju kratkoročnu, srednjeročnu i dugoročnu i na osnovu toga raditi na rješavanju problema", ističe Gërxhaliu.

Napominje, niko ne bi trebalo da traži odgovornost od nove vlade nakon sto dana funkcionisanja i dodaje da su problemi tako veliki da će jedan mandat biti samo strateški korak i da tek u drugom mandatu treba očekivati promjene. Prema riječima Gërxhaliua prvi pozitivan korak koji bi mogao da smanji efekte krize na Kosovu je političko jedinstvo i stabilnost.

"Imamo velike izazove i veoma je bitno da se što pre formiraju institucije, da se glasa i da se izabere novi predsjednik i da se ne razmišlja samo o političkoj agenda već i o ekonomskom i socijalnom prosperitetu, dobrim odnosima sa susjednim državama i procesu evropskih integracija", ocjenjuje Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online