Ekonomski pad

Pandemija koronavirusa je nesumnjivo značajno uticala na ekonomski pad na Kosovu, zatvoreno je više od 10.000 firmi, a posao je izgubilo 50.000 ljudi, piše Reporteri.

To je saopšteno danas na okruglom stolu koji je organizovao Institut za društvena istraživanja "Paragon" na temu "Uticaj pandemije kovid-19 na tržište rada, izazovi i očekivanja".

Predstavnik Instituta "Paragon" Fisnik Dugoli naglasio je da je u periodu pandemije čitav ekonomski sistem stradao, što je rezultiralo zatvararanjem preduzeća i gubitkom radnih mjesta.

"Pandemija je takođe uticala na ekonomski pad. Zbog  pandemije kvalitet obrazovnog sektora je opao. Pandemija je uticala na sve starosne dobi. Dobar potez je bilo usvajanje Zakona o ekonomskom oporavku. Taj paket pomoći omogućio je firmama da donekle povećaju broj zaposlenih", naveo je Dugolli.

Menadžer projekta Florian Aliu, tokom predstavljanja istraživanja, naglasio je da je pandemija na tržištu rada uticala na gubitak 50.000 radnih mjesta, dok je u ovom periodu zatvoreno 10.000 preduzeća.

Prema njegovim riječima, još za 150.000 radnika postoje poteškoće u isplati zarada.

Predstavnik Udruženja ugostitelja Arian Vranica rekao je da taj sektor bilježi pad od 64 odsto, osnosno 20 miliona eura manje prihoda.

On je istakao da je oko 11.000 radnika ostalo bez posla u sektoru ugostiteljstva.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri