Dopisnik KTV iz Brisela

Novinar i dopisnik KTV iz Brisela Augustin Palokaj, govoreći o 10 godina od početka dijaloga između Kosova i Srbije, ocjenio je da nije bilo jasne strategije, ni od strane EU, niti od Kosova, dok je prema njegovim riječima, Srbija sve vrijeme imala zacrtane ciljeve u dijalogu, prenosi Koha.

Palokaj je rekao je da je Srbija uspjela da izvuče mnogo toga, iako je mišljenje Međunarodnog suda pravde bilo izuzetno nepovoljno za Srbiju i veoma dobro za Kosovo.

"Vjerujem da nije postojala odgovarajuća strategija EU i Kosova, ali postojale su jasne namjere Srbije da ometa proces priznavanja nakon izuzetno dobrog mišljenja o Kosovu u Međunarodnom sudu pravde. Na kraju je pitanje statusa stavljeno kao neriješeno. Prema tome, sada imamo nastavak procesa u kojem se kaže da je potrebno konačno rješenje, ali kada se opiše kako to rješenje treba da bude, daje vam do znanja da se neće postići dugi niz godina", rekao je Palokaj.

Prema njegovim riječima, gotovo je nemoguće postići ono što namjerava Evropska unija.

"Na primjer, kaže se da bi sporazum trebalo da bude sveobuhvatan, pravno obavezujući, prihvatljiv za obe strane, prihvatljiv za sve zemlje EU, tada bi riješio sva pitanja između strana i imao bi pozitivan uticaj u regionu. Dakle, postoji mnogo uslova za postizanje sporazuma, što izgleda nemoguće. Nijedna balkanska zemlja ne riješava sva otvorena pitanja sa susjedima", dodao je Palokaj.

Razgovori nisu vođeni samo u Briselu, bilo je i u holovima hotela


Palokaj je rekao i da se kosovska delegacija često sastajala sa američkim diplomatama, jer bez njihove podrške nisu prihvatali neke sporazume.

"Razgovori nisu vođeni samo u Briselu. Ali čak i kada se održavaju u Briselu, ne drže se samo u zgradi EU, već i u holovima hotela, u restoranima. Kosovska delegacija često se sastajala sa američkim diplomatama, jer bez njihove podrške nisu prihvatili nekoliko sporazuma. Bilo je telefonskih razgovora od Brisela do Berlina, Pariza i Vašingtona kako bi se strane ubjedile. Ljudi iz NATO su, takođe intervenisali", rekao je Palokaj.

Kako je dodao, "Bregzitom" je Kosovo izgubilo velikog saveznika u EU - Veliku Britaniju.

"Kada govorimo o ulozi EU, ne treba zaboraviti ni ulogu glavnih država, Njemačke, Francuske i Velike Britanije. Kosovo je izgubilo mnogo sa Bregzitom. U EU nemamo baš podršku. Ali, bar je Britanija članica NATO. Takođe, i Savjet bezbjednosti UN postoji, kada za to dođe vrijeme. Bilo je sastanaka sa ambasadorom u Prištini u Beogradu, često u tajnosti. Sve ovo u potrazi za dogovorom. Moram nešto povezati sa činjenicom da je Kosovo stavljeno u službu dijaloga, a ne dijalog u službi Kosova", rekao je Palokaj.

Dijalog je bio vrlo ličan


Dijalog sa Srbijom, napomenuo je Palokaj, Kosovu je oduzeo puno energije, kao i EU i drugim akterima.

Ponavlja da je EU pokušala da drži u tajnosti sastanke na kojima su se sastajale obe strane, čak i teme koje je nazvala tehničkim.

"Ovaj dijalog je veoma personalizovan. Rečeno je da se može postići sporazum sa Hashimom Thaçijem i Ivicom Dačićem. Onda je rečeno da se sporazum može postići sa Thaçijem i Vuićem. Dakle, Thaçi je bio osoba koja je preuzela velike odgovornosti za dijalog. Evropska Unija se takođe ponaša amaterski, jer je zaobišla Thaçijevu sliku povodom 10 godina od početka dijaloga. Kada je nešto dugotrajan proces, to se ne može personalizovati. Kosovo nije imalo jedinstvo i nema ga danas, ovo je Srbija koristila da više diktira agendu nego što je to činilo Kosovo", rekao je Palokaj.

Povlačenje priznanja povezano je sa dijalogom


Smatra i da je tokom 10 godina, Kosovo uvijek bilo pod pritiskom, jer Srbija nije prihvatila ništa "a da nije uzela više".

Kako je rekao, Srbija je uspjela da ubjedi mnoge zemlje da ne priznaju status Kosova.

"Uvijek su postojali zahtjevi protiv Kosova. Do danas je ideja da Kosovo nije država u dijalogu nastavlja da jača i to je Srbija na divan način iskoristila da zaustavi priznavanje Kosova, ali i da povuče neka priznanja. Pogledajte obrazloženje država koje su povukle priznanja, svi kažu da čekaju rezultate dijaloga. Srbija je uspjela da ubjedi neke zemlje svijeta da pitanje statusa nije zatvoreno, s obzirom na to da čak pet zemalja EU nije priznalo Kosovo. Čak ni EU nema odgovor na jednostavno pitanje da li Kosovo ima status ili ne", rekao je Palokaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore