Različita krivična djela

Osam policajaca, šest muškaraca i dvije žene, koji su uhapšeni prošle nedjelje, terete sa za brojna krivična djela, a Gazeta Express došla je u posed dokumentacije tužilaštva o delima koja im se stavljaju na teret.

Kako navodi taj medij, uhapšenim policajcima se na teret stavljaju različita krivična djela kao što su: "zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja", "vršenje uticaja", "zloupotreba u vršenju službene dužnosti ili javne vlasti", "falsifikovanje zvanične isprave", "lakša tjelesna povreda" itd.

Iz dokumentacije se može videti, piše Gazeta Express, i da je čak jedan od uhapšenih policajaca "rekao maloljetniku da će s njim imati seks u stanici".

U dosijeu Osnovnog tužilaštva u Prištini pominju se još četvorica policajaca koja su bila pod istragom isto kao i njihove kolege, ali oninisu uhapšeni.

Ova djela, za koja su osumnjičeni policijci B.J, V.Sh, V.F, V.B, R.S, M.K, M.G. i D.M, desila su se uglavnom tokom 2019. godine, a zajednička istraga tužilaštva i Policijskog inspektorata Kosova trajala je skoro godinu dana.

"U spisima predmeta se navodi da su V.Sh, B.J. i V.Z. u službenom automobilu, za vrijeme vršenja službene dužnosti, tokom pratnje oštećenog zastrašivali i vređali riječima: 'začepi kravo', 'majmune', 'gusko'. 'Vaš par treba poslati u Afriku sa slonovima', vršeći fizičko nasilje nad privedenima, šamarajući ih i šutirajući i vršeći psihičko nasilje", prenosi Gazeta.

U dokumentaciji koju posjeduje Gazeta se navodi i slučaj prikrivanja prostitucije.

"Policijski službenici B.J i M.K, dok su obavljali svoje službene dužnosti, dobili su informaciju da je u naselju Ulpiana u Prištini prostitucija pokrivena legalnim poslovima masaže. Oni odgovaraju na informacije, ali ne ispunjavaju svoje službene dužnosti, već rade na pribavljanju koristi za sebe tako što ne izdaju kaznu za počinjeni prekršaj, nego odlaze u pratnji djevojke koja je radila u tom baru istim automobilom i tražeći od nje druge usluge", piše Gazeta Express.

Šest osumnjičenih policajaca je odlukom Osnovnog suda u Prištini zadržano u pritvoru na mjesec dana, dok su dvije policajke stavljene u kućni pritvor.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express