Prigovori kandidata

Centar za brojanje i izborne rezultate vratio se na posao u ponedjeljak popodne, nekoliko sati nakon što je Izborni panel za žalbe prihvatilo prigovore pojedinih kandidata i političkih stranaka, nakon glasanja 14. februara, prenosi Reporteri.

Centralna izborna komisija odobrila je zahtjev za ponovno brojanje glasova na sedam biračkih mjesta, zbog sumnje da je bilo neregularnosti prilikom brojanja glasova.

Kandidat za poslanika Alijanse za budućnost Kosova Florentina Gjergjaj tvrdi da je tokom prebrojavanja njenih glasova bilo nepravilnosti, zbog čega nije izabrana za poslanika. Centar za brojanje ponovo će brojati glasove koje ona smatra spornim.

„Primjetili smo promjene u rezultatima jednog od kandidata, što nije bilo u skladu sa brojem glasova koje je ispitanik osvojio. U principu, vjerujem institucijama i kakva god da bude konačna odluka institucija, poštovaću je“, dodala je ona.

Šta se osporava?


U svojoj žalbi Florentina Gjergjaj je rekla da su pre brojanja uslovnih i poštanskih glasova ona i drugi kandidat iz ABK Albana Bytyqi, imale više glasova od kandidatkinje Melize Haradinaj-Stubla, koja je ujedno i ministarka inostranih poslova.

„Kandidatkinja Meliza Haradinaj-Stubla vještački je povećala broj glasova, a to su učinile osobe koje su unosile podatke u sistem ili od nadležnih koji su prebrojavali glasova“, kaže se u njenoj žalbi.

AAK je ukupno osvojila oko 3.000 uslovnih i glasova poslatih poštom, od čega je, prema njenim riječima, 709 glasova išlo u korist Melize Haradinaj-Stuble.

U odluci, Izbornog panela za žalbe takođe je naveden video snimak objavljen na lokalnom portalu, gdje se vide tri osobe, za koje se sumnja da su raspravljale o falsifikovanju glasova za kandidata AAK.

Radio Slobodna Evropa nije potvrdila autentičnost ovih materijala.

Haradinaj-Stubla odbacla je ove navode kao neutemeljene. U reakciji na Facebooku rekla je da je zadovoljna odlukom IPŽP.

“Ponovno brojanje je korak ka otkrivanju montiranog snimka koji tvrdi da je moj suprug umiješan u krađu glasova! Ponavljam, sa punim uvjerenjem da ni ja, ni moj suprug, ni bilo ko od članova moje porodice ili saradnika nismo bili umiješani ni u jednu tvrdnju koju su iznosili pojedini pseudo portali. Prekinite sa klevetama, uvredama protiv mene i moje porodice”, rekla je ona.

Kolika je vjerovatnoća manipulacije?


Ovo je prvi put na Kosovu da se nakon objavljivanja konačnog rezultata nalaže ponovno brojanje glasova za kandidate za poslanike.

U Centru za brojanje i rezultate povjerenici koji se bave procesom prebrojavanja zaposleni su u CIK, ali posmatračima iz političkih stranaka i nevladinih organizacija je dozvoljeno da nadgledaju taj proces.

Zvaničnici CIK nisu komentarisali da li postoje propusti koji bi mogli dovesti do manipulacije glasovima, ali kažu da je ova institucija pozvala tužilaštvo da istraži navode.

Nakon što je vijest objavljena u medijima, CIK je odmah reagovao, kontaktirajući Državno tužilaštvo, pruživši sve potrebne informacije i materijale za istragu kako bi slučaj bio razjašnjen, rekao je portparl CIK Valmir Elezi.

Demokratija na dijelu, mreža organizacija za praćenje izbora, smatra važnim da istraga bude uključena u proces ponovnog brojanja i poziva druge kandidate koji imaju sumnju u regularnost brojanja glasova, da sarađuju sa tužilaštvom.

“Treba sačekati ponovno brojanje ovih sedam biračkih mjesta, koje je CIK, uz preporuku CRC, poslao na ponovno brojanje, kao i postupak prebrojavanja uslovnih i poštanskih glasova na osnovu žalbe ABL. Ako se nakon ponovnog brojanja ispostavi da je postojala masovna manipulacija, onda ostaje da se vidi da li treba izvršiti potpuno prebrojavanje. Ako neko može da manipuliše stotinama glasova preko dvoje ili troje ljudi, onda se ova šema mogla dogoditi i na drugim biračkim mjestima“, rekao je Eugen Cakolli iz DiA.

Međutim, skeptičan je da bi takva šema prevare mogla tako lako da funkcioniše.

“Naši posmatrači su rekli da su sve vrijeme postojali posmatrači političkih stranaka, nevladinih organizacija koji su pratili proces i da bi se sprovela takva šema manipulisanja rezultatima, potrebno je veće uključivanje aktera u izborni proces“, dodao je Cakolli.

Ostale žalbe


Izborni panel odbacio je nekoliko drugih žalbi kandidata, uključujući one iz Alijanse Novo Kosovo, koja se kandidovala na zajedničkoj listi sa Demokratskim savezom Kosova.

Neki od njih, među kojima je i Jetlir Ziberaj upozorili su da će se žaliti Vrhovnom sudu.

Zvaničnik AAK Beke Berisha zatražio je potpuno prebrojavanje svih glasova.

CIK je objavio konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora 4. marta.

Njihova potvrda može potrajati još nekoliko dana, budući da je IPŽP odobrio nekoliko žalbi kandidata i političkih partija, a stranke nakon te instance imaju još jednu mogućnost – da podnesu žalbu Vrhovnom sudu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri