Oboljeli od Covida-19

Članovi porodica pacijenata obojlelih od Covida-19 koji su smješteni na klinikama Univerzitetskog kliničkog centra Kosova, primorani su da kupuju lijekove za liječenje oboljelih, prenosi Gazeta Express.

Samir Fejziu, čija je majka hospitalizovana u pulmološkoj klinici, rekao je za RSE da su uprkos tome što im je rečeno da ova klinika ima lijekove, prisiljeni da kupuju lijekove koji nedostaju.

“Ovdje mi je majka, ona je post-covid. I otac mi je imao koronavirus. Koštalo nas je puno. U početku je bilo lijekova, kasnije smo morali da kupimo”, kaže Fejziu.

Na pulmološkoj klinici u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova liječi se oko 25 pacijenata od koronavirusa.

Rifat Aliu iz sela Kilage u opštini Lipjan kaže da ne zna koje lijekove ova klinika nudi, ali kako kaže, postoje stalni zahtjevi zdravstvenog osoblja za kupovinu lijekova.

"Nisam profesionalac koji zna imena lijekova, ali većinu njih kupujemo sami“, rekao je on.

Direktor Klinike za pulmologiju Musa Hoxha rekao je da je tokom vikenda nedostajalo nekih lijekova, uključujući vitamin C.

Direktor Univerzitetske kliničke bolničke službe Kosova, Valbon Krasniqi, objasnio je da bolnice imaju mnogo lijekova koji se koriste protiv koronavirusa.

"Nijedna kompanija nikada nije ponudila neke vitamine u obliku tableta. Na raspolaganju su one ampule sa vitaminima koje se stavljaju u infuzije", rekao je Krasniqi.

Službenik za informisanje u ovoj bolnici Shefajet Berisha nije ni porekao niti potvrdio da postoji nedostatak lijekova za lečenje pacijenata sa Covida-19.

"Kao bolnica podnosimo stalne zahtjeve za nabavku lijekova, i prosleđujemo ih Univerzitetsko kliničkom centru. To zavisi više od kompanija koje snabdjevanje vrše preko centralnih apoteka kliničkog centra”, rekao je Berisha.

Kosovo je i dalje jedina zemlja u regionu koja nije nabavila nijednu vrstu vakcine protiv koronavirusa.