Američki profesor

Američki profesor na Univerzitetu "Johns Hopkins" i stručnjak za pitanja vezana za Zapadni Balkan Daniel Serwer smatra da nije potrebno uspostavljanje ambasade Kosova u Jerusalimu, prenosi Gazeta Express.

"Ja lično više volim da se ambasada ne nalazi u Jerusalimu - glavno je priznanje Izraela, to nešto vrijedi", rekao je Serwer.

On je ozbiljne optužbe, ali i uvredljive riječi izneo i na račun bivšeg američkog izaslanika za dijalog između Kosova i Srbije Richarda Grenella navodeći da je Grenell uticao na rušenje vlade Albina Kurtija nazivajući ga "budalom".

"Grenell ne voli Kurtija, jer je insistirao na reciprocitetu u odnosima sa Srbijom, mada je pokazao i određenu fleksibilnost u pogledu carina. Grenell je budala. Naporno je radio na uklanjanju Kurtija sa mjesta premijera prošli put. Ipak, to je pomoglo Kurtiju da ostvari veliku pobjedu", rekao je Serwer za RTV Dukagjini.

S druge strane, stručnjak za prilike na Balkanu Devid Philips smatra da "Kosovo kao nezavisna država ne treba da dobija uputstva iz Brisela, Vašingtona ili Ankare gdje da smjesti ambasadu".

"Kritika bilo koje strane vlade nije bitna za odluku koju Kosovo mora da donese. Veoma je pozitivno što Izrael i Kosovo uspostavljaju diplomatske odnose. Što se tiče ambasade, ovo pripada Kosovu, gdje želi da je postavi i mislim da Kosovo ne bi trebalo da žuri sa donošenjem odluke", kaže Philips.

On ističe da "Kosovo nema obavezu da sprovodi sporazum postignut u Vašingtonu".

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express