Usvojena žalba Zikrete Aliti iz NDS-a

Izborno veće za žalbe i predstavke Kosova razmotrilo je šest žalbi kandidata za poslanike koje su ovoj instituciji upućeni nakon što su saopšteni konačni rezultati februarskih parlamentarnih izbora na Kosovu i odobrilo jednu u cijelosti a drugu djelimično.

U cijelosti je odobrena žalba Isaka Shabanija iz PDK, a djelimično žalba Zikrete Aliti iz NDS-a.

Shabani je svojom žalbom tvrdio da su na sedam biračkih mjesta izvršene intervencije tokom registracije glasova u obrascima za rezultate kandidata i da je identifikovan mali broj glasova u odnosu na onaj za koji se tvrdi da je osvojio.

Navodi se da je Shabani dostavio obrasce kao dokaze i njegova žalba je odobrena.

IPŽP je naložio CIK-u da se prebroje glasovi ovog kandidata za poslanika sa sedam biračkih mjesta.

Ostale četiri uložene žalbe – Gëzima Dervishaja i Hajdara Sutaja iz AAK, Dimala Bashe iz Samoopredeljenja i Nezira Çoçaja iz PDK su odbačene kao neosnovane.

Kada je riječ o žalbi Zikrete Aliti iz NDS-a, ona je djelimično usvojena, usled čega je naloženo brojanje glasova kandidata za poslanike iz redova NDS-a na biračkom mjestu u Prizrenu.

Nakon proglašenja konačnih rezultata izbora, političke stranke imale su rok od 24 sata da ulože žalbe Izbornom panelu za žalbe i predstavke. Ovom panelu dostavljeno je 208 žalbi. Među njima su i ranije najavljena žalba političarke ispred bošnjačke SDU, Dude Balje, zbog navodnog namještanja glasova od strane Srpske liste, a u korist GI Adrijane Hodžić i Romskoj inicijativi. Osim nje, još četiri politička subjekta manjinskih zajednica podnjelo je žalbe IPŽP.