Demokratija na djelu

Nevladina organizacija "Demokratija na djelu", koja je nadgledala izborni proces na Kosovu, zatražila je sprovođenje istrage o navodnom nameštanju glasova u Centru za brojavanje glasova, u korist pojedinih kandidata za poslanike.

Predstavnici nevladinog sektora smatraju da nadležni organi treba da reaguju povodom audio i video snimaka, koji kompromitaju proces brojanja glasova i ukazuju na moguće namještanje rezultata.

"Tokom jučerašnjeg dana u medijima su se pojavili audio i video zapisi, na kojima se vidi kako 'brojač' dobija nagradu za promjenu broja glasova kandidata na listi političke partije. Osumnjičeni otkriva i koliko su novca sa još dvije osobe u komisiji dobili, da bi promjenili broj glasova konkretnog kandidata za poslanika", navode iz "Demokratije na djelu".

Aktivisti nevladinog sektora pozivaju tužioca da hitno započne istragu i preduzme odgovarajuće mjere, kako bi se sprečila zloupotreba volje birača, a zbog sumnji u falsifikovanje rezultata.

"Tužilaštvo, u saradnji sa Izbornim panelom za žalbe i predstavke, Centralnom izbornom komisijom i Sekretarijatom Centralne izborne komisije, treba da djeluje na pronalaženju i hapšenju osoba za koje se sumnja da su falsifikovale rezultate glasanja", zahtjevaju nevladini aktivisti.

Iz "Demokratije na djelu" pozvali su sve kandidate za poslanike, koji sumnjaju u krađu glasova ili falsifikovanje rezultata da sarađuju sa Državnim tužilaštvom u otkrivanju počinjenih krivična djela.

Izvor: Kosovo Online