Po Pisa testiranju Kosovo na začelju svjetske liste

Aktivisti NVO "Global Shapers Prishtina" u protestnoj akciji ispred Ministarstva prosvete u Prištini, na Dan učitelja, obrazovanje na ocjenili čistom jedinicom, istakavši kao porazavajuće rezultate, koji po Pisa testiranju Kosovo svrstavaju među posljednje na svijetu, prenosi Ekonomija Onlajn.

Nedostatak infrastrukture i opreme u obrazovnim ustanovama, takođe je istaknuto kao ozbiljan problem, tokom ulične akcije na Dan učitelja, u okviru koje su učenici i studenti ocjenjivali nivo nepotizma u obrazovnom sistemu od 1 do 5. Rezultati Pisa testiranja posebno zabrinjavaju aktiviste NVO, kao i uticaj pandemije na obrazovni proces.



"U današnjoj akciji ocjenjivali smo nivou nepotizma u obrazovanju. Učesnici ankete čistom jedinicom ocjenili su kosovski obrazovni sistem. Rezultati Pisa testiranja Kosovo svrstavaju među posljednje zemlje na svijetu. Našim školama nedostaje infrastruktura, nastavni kadar, a posebno psiholzi. Nedostaju reforme, a pandemija je pokazala sve slabosti obrazovnog sistema", rekao je jedan od aktivista.

Tokom akcije predstavnici NVO sektora zahtjevali su da obrazovanje bude prioritet nove vlade.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online