6.000 eura za 600 glasova

Meliza Haradinaj-Stubla, ispada da nije imala dovoljno glasova da postane zastupnica. Ali, zahvaljujući novcu svog supruga, uspjela je izboriti mjesto na listi AAK-a. Insajder je nabavio video zapis i dokaze o tome kako je njen suprug za 6 hiljada eura kupio četiri komisionera, koji su oštetili još dvojicu kandidata i favorizirali Haradinaj-Stublu. Ovaj video i drugi dokazi već su u rukama tužilaštva i policije. Insajder saznaje da se očekuju hapšenja.

Video snimak otkriva da je suprug najviše diplomatkinje na Kosovu, Melize Haradinaj-Stublla, umiješan u veliki skandal s namještanjem glasova.

U ovom ekskluzivnom videu koji je osigurala Gazeta Online Insajderi, otkriva se kako je biznismen Dardan Stublla kupio novcem četiri komisionera koji su ukrali glasove ostalih kandidata Alijanse za budućnost Kosova i registrirali na Melizu Haradinaj-Stubla.

Arbër Krasniqi, jedan od umiješanih u video zapis, svjedoči da se grupa komisionera dogovorila sa Dardanom Stublom da izvrši ovu manipulaciju glasovima za šest hiljada eura. Ali, dobili su samo četiri hiljade.

Prevareni, Krasniqi – jedan od ovih komisionera priznao je članu porodice jednog od kandidata AAK-a, oštećenom ovom krađom, kome se izvinio.

Infiltrator iz grupe koji je snimao razgovor nudio je lažni novac mnogo više od Stublle, da bi saznao istinu. I ova istina izaziva velike sumnje u to kako ministrica vanjskih poslova i dijaspore postaje zastupnica, a da nema dovoljno glasova.

Stoga su novac i umiješanost Dardana Stuble ključni faktor koji Melizu Haradinaj-Stubla svrstava među prvih osam kandidata za AAK-a nakon izbora 14. februara.

Umiješanost Dardana Stuble u manipulaciju rezultatima kandidata Alijanse za zastupnike, otkrivena je video-snimkom Arbera Krasniqija, povjerenika u Centru za prebrojavanje rezultata (CPR).

Ekskluzivno prisluškivanje, koje je pružila Gazeta Insajderi, ističe svjedočenje povjerenika Krasniqija koji kaže da ga je platio Dardan Stublla. Kaže da je novac dobio s jednom svrhom: manipuliranjem glasovima u korist odlazećeg glavnog diplomate.

Nakon što se predstavio osobi povređenoj lažnim identitetom izmanipulisanjem glasova, Arbër Krasniqi kaže da ga poštuju i ostali članovi stranke. Priznaje da je manipulisao stotinama glasova u korist Haradinaj-Stuble u zamjenu za 6.000 eura koje joj je suprug obećao.

“Stvar je u tome što sam se s njim složio za 600 glasova, 6.000 eura. I ja sam tamo treći. I ja sam ih tamo imao kao brojač. Onis u IT, rade za kompjuterom”, svjedoči Arbër Krasniqi, predstavljen kao Arigon Beka, 24-godišnjak, iz Podujeva.

Krasniqi, međutim, priznaje da Stubla nije ispao “čovjek od riječi”.

Prije nego što je potvrdio da je upoznao muža Haradinaj-Stubla u restoranu u blizini sjedišta AAK u Prištini, on kaže da mu Dardan Stubla duguje 2.000 eura.

“Ovdje su se dogovorili kao što sam rekao, 600 glasova – 6.000 eura. 4.000 hiljada je dao, 2.000 je dugovao. Razgovarali su o 2.000”, izražava zabrinutost komisioner AAK-a.

“Sada za dvije hiljade eura, sve je stalo. Nismo uspjeli. Tu smo zapeli. Baš kao što kažete: ‘Ne prvi, ne zašto, kada, gjde?'”, priznaje nesuglasice koje kaže da ima sa Stublom.

Do utorka u ponoć, Meliza Haradinaj-Stublla bila je ispod broja od osam kandidata Alijanse za budućnost Kosova za zastupnike, koji će popuniti osam mjesta koja je stranka osvojila u sljedećem skupštinskom sazivu.

Na osnovu Registra obrazaca ishoda kandidata, u 00:46, 3. marta, odlazeća ministrica vanjskih poslova brojala je oko 60 glasova manje od drugog kandidata AAK-a [ime poznato redakciji], izvještava Gazeta Insajderi.

24 sata prije toga, registri obrazaca rezultata kandidata (FRK) pokazali su za oštećenu kandidatkinju prednost od oko 250 glasova u odnosu na Haradinaj-Stublu.

Meliza Haradinaj-Stubla i njen suprug Dardan još nisu odgovorili na pitanja novinara o ovim optužbama.

Ispred Stuble bila je i Florentina Gjergjaj, koja je već javno optužila glavnu diplomatkinju za krađu glasova i podnijela je žalbu IPŽP-u.

Meliza Haradinaj-Stubla reagirala je u petak na ove optužbe najavljujući tužbu sudu za medije koji su objavljivali članke o manipulaciji glasovima.

Tokom prebrojavanja glasova dijaspore u Centru za brojanje rezultata kandidata, u utorak je Haradinaj-Stubla povećala razliku u glasovima u odnosu na drugog kandidata. Dobila je dovoljno glasova da se rangira kao treća žena sa najviše glasova na listi AAK.
Preokret rezultata izvršen je direktivama supruga Haradinaj-Stuble, priznaje Arbër Krasniqi.

“Bio je slučaj kada su spomenuli 57-cu. Rečeno mi je da usporim [kandidata sa brojem 57]”, objašnjava Arbër Krasniqi, predstavljen kao ”Arigon Beka“.

Od tada, “Arigoni” obećava da će raditi za oštećenu osobu, nakon što je priznao da joj je nanio štetu u glasovima, u pokušaju da favorizuje Haradinaj-Stublu.

“Ovaj posao ima da se okonča kako je rečeno. Izašla je druga. [Sporazum] će imati efekta. Nju [Meliza Haradinaj] ne možemo odmah dodati glasove, ali ćemo uraditi to […. ] biće druga“, garantira Krasniqi.

Iako je zabrinut zbog “onoga što će reći Dardanu [Stubla]”, on je oštećenom obećao 700 glasova za njegovog kandidata na stranačkoj listi za zastupnike.

“Dajem više. Samo uradi posao, više ti. Muški ti kažem da se potrudite”, rekao je oštećeni Krasniqiju, lažno mu obećavajući novac kako bi pružio dokaze za slanje slučaja tužiocu, zajedno sa svim pruženim dokazima.

Kaže da će učiniti sve da donese pravdu, što je objasnio velikom manipulacijom glasova na njegovu štetu.

“Arigon, poslušaj me! Dobro, slušaj pažljivo; gledaj, faktički šta si ti do sada radio, ako si nekome do sada jeb.. m…r onda si meni je..o mat… Uništo si me, jer kada si to uradio tamo, uništio si nas ovamo”, rekla je u ljutnji oštećena osoba.

U prisluškivanju komisionera AAK-a, pominje se ime Florentina Gjergjaj, kandidatkine AAK-a za zastupnicu, iz Đakovice, koja je zvanično izjavila svoje sumnje na glasove Melize Haradinaj-Stuble.

Gjergjaj, koja tvrdi da su joj ukradeni glasovi, podnela je u petak žalbu u IPŽP-u sa zahtjevom da se prebroje njeni i glasovi Haradinaj-Stuble odnosno kandidatkinje za koju su traženi glasovi od Arigona i dvoje prisluškivanih aktera.

Prema njoj, svi ostali kandidati AAK-a imali su male izmjene u broju glasova, ali ne i Meliza Haradinaj-Stubla.

U žalbi IPŽP-u kandidatkinje iz Đakovice tvrdi se da je ministrica vanjskih poslova i dijaspore jeste jedina koja je imala porast i pretvarala se da je dobila 1/3 uslovnih glasova, koji su pripadali AAK-u.

U reakciji na Facebook-u Haradinaj Stubla je najavila tužbu protiv Florentine Gjergjaj. I to je ocjenila kao "klevetu i uvredu” tvrdnje njene stanačke koleginice.

“Za klevetu i uvrede protiv mene koje kruže na više portala, kandidatkinja o kojoj je riječ će odgovariti na sudu. Više puta sam bila učesnica izbora u prošlosti, i nezavisno u odnosu na rezultat, uvjek sam poštovala volju građana”, napisala je Haradinaj-Stubla u petak.

Aleanca za Budućnost Kosova osvojila je 7.07 procenata na ovim izborima za Skupštinu Kosova. Prevedeno u skupštinske mandate, partija Ramusha Haradinaja će biti predstavljena sa osam zastupnika.

Na snimku je otkriveno takođe da su komisioneri Centra za brojanje manipulirali glasovima i u prošlosti. Spominju se i Shkumbin Demalij, na prošlim izborima su mu dodali glasove i napravili ga zastupnikom.