Osumnjičen za pokušaj ubistva

Pripadnik Policije Kosova, 4. ovog mjeseca, službenim oružjem je pucao na dvojicu državljana Kosova u Globočici kod Dragaša, s tim u vezi, Osnovni sud u Prizrenu, odnosno Odjeljenje za teška krivična dijela, odlučio je da policijac osumnjičen za pokušaj ubistva i još dvije osobe osumnjičene za premlaćivanje budu u pritvoru u trajanju od mjesec dana.

To je potvrdio i sam sud.

Ispod je kompletna objava:

Mjera pritvora izrečena je trojici (3) optuženih za krivična djela teško ubistvo u pokušaju i učešće u premlaćivanju. Prizren, 6. marta 2021. – Osnovni sud u Prizrenu, Odjeljenje za teška krivična djela, sudija postupka – Teuta Krusha, odobrila je zahtjev Osnovnog tužilaštva u Prizrenu, za izricanje mjere pritvora na period od jednog (1) mjeseca, optuženima:

- F.K., zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju,
-  B.A. i E.R., zbog sumnje da su počinili krivično djelo učestvovanje u premlaćivanju.

Sud povodom određivanja pritvora za okrivljene F.K., B.A. i E.R., ocijenili su da postoje pravni razlozi za izricanje mjere pritvora, a iz dokaza prikupljenih do ove faze postoji osnovana sumnja da:

-  Optuženi F.K, 4. marta u popodnevnim satima u Dragašu, pokušava lišiti života oštećenog A.R i u tom slučaju namjerno ugrožava život oštećenog M.M, na takav način da nakon preliminarnog spora i premlaćivanja izvadi službeni pištolj marke Glock Cal. 9 × 19 mm. i puca jedan (1) put iz daljine u pravcu ozlijeđenog,

-  Optuženi B.A. i E.R., sa istim datumom i mjestom učestvuju u premlaćivanju koje je rezultiralo ozbiljnom tjelesnom povredom A.R. i M.M., prema medicinskim izvještajima Urgentnog centra u Prizrenu.

-  Da li će se o tim činjenicama raspravljati, procijenit će se u daljnjim fazama krivičnog postupka. Sudija postupka ocjenjuje da su ispunjeni uslovi za pritvor, jer se okrivljeni sa boravkom na slobodi mogu sakriti ili pobjeći kako bi se izbjegla krivična odgovornost, uzimajući u obzir činjenicu da su nakon izvršenja krivičnih djela njihovo prisustvo u ovom postupku prisilno osigurali policajci.

Uzimajući u obzir da je istraga u početnoj fazi, ispitat će se oštećeni, svjedoci koji još nisu saslušani, kao i, s obzirom na težinu krivičnih djela, način i okolnosti u kojima su djela počinjena, gdje su okrivljeni svojim nezakonitim radnjama ugrozili život i tjelesni integritet oštećenih, kao i činjenicu da su otežani odnosi između porodica optuženih i oštećenih, izricanje pritvora u ovoj fazi postupka je razumno za nesmetan razvoj toka istražnog postupka.

Stoga se iz prethodno izloženog vidi da je položaj okrivljenih u pritvoru više nego razuman i neophodan u ovoj fazi krivičnog postupka, za uspješnu i efikasnu provedbu krivičnog postupka.

Napomena: Protiv ove odluke nezadovoljna stranka ima pravo žalbe, preko Osnovnog suda u Prizrenu, Apelacionog suda u Prištini. Žalba ne zaustavlja izvršenje ovog rješenja.