Članak o Kosovu

Prestižne novine The New York Times objavile su članak o ženama sa političarima sa Kosova, njihovim pričama iz nedavnog rata na Kosovu i broju mjesta koja su uspjele da zauzmu glasovima građana na izborima 14. februara.

Saranda Bogujevci, Vjosa Osmani, Nazlie Bala, Elife Krasniqi i Doarsa Kica, neke su od žena čija je imena u cijelom članku zakrivio novinar Andrew Higgins.

New York Times započinje članak opisujući kako je poslanica Pokreta Samoopredjeljenje Saranda Bogujevci pronašla gomilu rupa u zidovima svoje bašte, izazvanu mecima masakra koji se dogodio prije dvije decenije, a u kojem je izgubila 16 članova porodice.

“Još uvijek osjećam tlo pomiješano s mirisom krvi”, kaže Bogujevci.

Prema američkim novinama, Bogujevci su simbol hrabrosti na Kosovu, koje je imalo odlučnost na visokom nivou da svjedoči protiv onih koji su ubili njenu majku, baku i dva brata, kao i ostale rođake porodice.

Higgins je posvetio posebnu pažnju dijelu da je 35-godišnjakinja bila i ostala dio male grupe žena koja je tokom godina osvojila mjesta u Parlamentu Republike Kosovo.

Higgins kaže da je “zadovoljan” što su konačno na Kosovu gotovo 40% od ukupnog broja poslanika žene.

Prema njegovim riječima, ovo povećanje odražava nezadovoljstvo trenutne vlade, korupciju i dominaciju muških ratnih veterana, koji su bili dio Oslobodilačke vojske Kosova.

“Ove izabrane žene uvjerile su glasače da se mogu oduprijeti Srbiji, koja je odbila da prizna Kosovo kao neovisnu državu, a suočava se i s korupcijom, kriminalom i lošim upravljanjem koji su srušili velike nade koje su uslijedile u srpsku vladavinu”, piše dalje u tekstu.

Mišljenje aktivistkinje Nazlije Bala takođe se nalazi u ovom članku, koja je o Sarandi Bogujevci rekla:

“Bogujevci su amblem kosovskih nada. Ona je preživjela i snažna je poput kamena. To je naša istina.”

Prestižni The New York Times učinio je vršioca dužnosti predsjednika Kosova Vjosu Osmanija glavnim junakom članka.

“Gospođa Osmani – koja je privremena predsjednica od novembra, kada je tadašnji predsjednik uhapšen zbog optužbi za ratne zločine – očekuje se da preuzme upravljačku funkciju. Na izbore se kandidirala sa istom strankom kao i gđa. Bogujevci i osvojili su više glasova od bilo kog drugog kandidata, a takođe i više od bilo koga drugog otkako je Kosovo počelo da održava izbore prije dvije decenije”, navodi se u članku.

Novinar Higger poziva Albina Kurtija – starog prvaka u progresivnim pitanjima, dok i dalje piše o uvredi koju je Ramush Haradinaj počinio Vjosi Osmani.

Ramush Haradinaj, rival koji je tokom kampanje rekao da će Srbija navijati ako Osmani osvoji mjesto predsjednika, jer bi prema njemu ta pozicija trebala pripadati snažnom muškom vođi, a ne “slaboj” ženi, piše Higger.

U članku se govori i o 30-godišnjoj advokatici Doarsi Kica koja se pridružila politici.

“Kica je napustila posao da bi se kandidovala na antikorupcijskoj platformi, ukazujući na svoje nastupe na sudu s korumpiranim sudijama i bijesom na političare koji žive u domovima od više miliona eura kada imaju samo jednu mjesečnu platu od 1.000 eura“.

Američki dnevnik opisuje pojavu žena u kosovskoj politici kao dug i bolan proces i spominje činjenicu da je izbor prve žene predsjednice bio sporazum koji su vodile Sjedinjene Države.

Između ostalog, članak posvećen ženama političarima u Republici Kosovo, poznati američki novinar zaključuje mišljenjem građanina Podujeva.

Bekim Gashi za Sarandu Bogujevci – Naravno da ću glasati za nju, jača je od svih muškaraca oko sebe.

Izvor: kosova.info/Info-ks.net