Još uvijek nije poznato

Tokom predizborne kampanje lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti obećao je dvanaestomjesečno porodiljsko odsustvo za oba roditelja što Sindikat privatnog sektora Kosova doživljava kao nadu, ali sa izvesnim skepticizmom, prenosi Gazeta Express.

Privredna komora Kosova saopštila je da je obaveza preduzeća isplate dvije plate zu iznosu od 70 odsto plate za lice koja odlazi na porodiljsko odsustvo od šest mjeseci ili za lice koja ga mijenja, što je doprinelo činjenici da na je Kosovu manji broj zaposlenih žena.

Albin Kurti je, predstavljajući svoj program, rekao da će porodiljsko odsustvo trajati 12 mjeseci i da će uključivati oba roditelja.

„Član 50 našeg Ustava garantuje zaštitu, brigu i dobrobit dece. Roditelji će imati 12 mjeseci porodiljskog odsustva, dok će nezaposlene majke primati 250 eura u prvih šest mjeseci materinstva. Ni jedno dijete ne sme da ostane gladno ni ostavljeno", naveo je Kurti na svom Twitter nalogu.

Izvršni direktor Instituta za socijalnu politiku „Mushin Kokollari" Visar Imeri kaže da način finansiranja ovih Kurtijevih obećanja i porijeklo novca za pokrivanje troškova do sada nisu poznati.

„To su zapravo dva obećanja, koja bi bila odlična ako budu ispunjena. Živimo u izuzetno problematičnoj sredini u smislu zapošljavanja žena. Statistički blizu 80 odsto žena je ili nezaposleno ili uopšte nije dio tržišta rada, što je procenat koji je mnogo veći od prosjeka ostalih zemalja", rekao je Imeri.

Privredna komora Kosova je saopštila da porodiljsko odsustvo utiče na manji broj zaposlenih žena.

 „Razlika između stope zaposlenosti žena i muškaraca je preko 300 odsto više muškaraca nego žena. Zbog toga bi izmjenom zakona bilo moguće poboljšati klimu poslovanja i privući strane investitore", kaže se u saopštenju.

Unije privatnog sektora kaže da obećanja data privatnom sektoru od poslijeratnog perioda nisu ispunjena i izražava nadu da će Kurti ispuniti svoja obećanja. Prema njima ostvarivanje porodiljskog odsustva od 12 mjeseci za oba roditelja neće imati uticaj na poslovnu ekonomiju.

"To neće imati uticaj jer su u prošlosti medicinsko i porodiljsko odsustvo bili u trajanju od šest mjeseci, i to je plaćao vlasnik kompanije, a tri mjeseca je plaćala država. Iako je sada predviđeno da se šest mjeseci plaća državi a da tri mjeseca plaća vlasnik kompanije, na neki način je srazmerno ranijim plaćanjima", kaže se u odgovoru Gazeti Express.

Sociolog Halim Emerlahu kaže da je Kurtijevo obećanje možda razumno, ali da će biti potrebno vrijeme do njegove primjene.

„Kurtijevo obećanje za vrijeme njegovog političkog mandata je razumno, ali se ne može sprovesti u kratko vrijeme njegove vlade. Logika teorije moći političke harizme ne može da funkcioniše i neće da donese  čuda preko noći, ni u roku od mjesec dana", kaže Emerlahu.

Tokom predizborne kampanje Kurti je takođe obećavao pomoć porodicama sa niskim primanjima novčanu pomoć.

„Ako porodica godišnje zarađuje manje od 7.000 eura, dobiće 50 eura po djetetu. Ako porodica zarađuje manje od 6.000 eura godišnje, dobijaće 100 eura po djetetu. Ako porodica zarađuje manje od 5.000 eura godišnje, dobiće 150 eura po djetetu“, naveo je Kurti na svom Twitter nalogu.

Stručnjak za socijalne politike Imeri kaže da isplata 250 eura mjesečno za nezaposlene majke nije povezano s problemom zaposlenja već sa problemom siromaštva.

„Nije lako reći hoće li ove dvije mjere poboljšati situaciju. Jedna od njih, odnosno isplata 250 eura mjesečno za nezaposlene majke, uopšte se ne bavi problemom zaposlenosti, već više problemom siromaštva. Roditeljsko odsustvo nastoji da ublaži ovu situaciju izjednačavanjem odgovornosti supružnika u roditeljstvu", rekao je Imeri.

Gazeta Express poslala je Samoopredjeljenju pitanja u vezi načinima na koje će se ostvariti predizborna obećanja vezana za pomoć najisromašnijim roditeljima i pomoći roditeljima u porodiljskom odsustvu, ali nije dobila odgovore koji bi dodatno pojasnili mogućnosti sprovođenja predizbornih obećanja.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express