Apel građanima

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova je, nakon objavljivanja novih slučajeva i žrtava koronavirusa u posljednja 24 časa apelovao na građane da budu oprezni, da ostanu kod kuće i izlaze samo u slučaju kada je to neophodno, prenosi Reporteri.

Izvještaji ukazuju na prenatrpane bolnice u kojima se ljekari pod ogromnim pritiskom bore protiv koronavirusa i da broj pozitivnih i smrtnih slučajeva i dalje raste. Šest smrtnih slučajeva i 592 novooboljelih od koronavirusa je 24 časovni bilans koji je objavio NIJZK. Ovo je ujedno i najveći ovogodišnji broj novooboljelih od korona virusa.

U pozivu instituta za javno zdravlje građani se pozivaju na krajnji oprez, nošenje maski i održavanje higijene, strogo izbjegavanje svih skupova kao i skraćeno radno vrijeme.

„S obzirom na procjenu epidemiološke situacije, zabilježena su 592 pozitivna slučaja, što predstavlja najveći broj pozitivnih slučajeva ove godine sa tendencijom rasta u narednim danima. Samo u Prištini prijavljeno je 218 pozitivnih slučajeva. Izražavamo saučešće porodicama zbog 6 slučajeva smrti prijavljenih tokom posljednja 24 časa. Broj pozitivnih i smrtnih slučajeva i dalje je visok i zabrinjavajući kao direktna posljedica zanemarivanja antikovid mjera.

NIJZK ponavlja svoj poziv na sprovođenje svih općih mjera zaštite.

"Preventivne mjere su iste s posebnim naglaskom da pozitivne osobe treba da ostanu kod kuće kako bi se sprečilo širenje virusa u porodici i zajednici. Smanjivanjem kontakata omogućićemo zaustavljanje širenja zaraze. Stoga još jednom preporučujemo da ostanete kod kuće i izlazite samo zbog iz krajnje nužde; strogu zabrane sastanaka sa ljudima sa kojima ne živite u zajednici; strogu zabranu skupova; rigorozno poštovanje restriktivnih mjera u javnim aktivnostima; ograničite nebitne aktivnosti, istovremeno smanjujući radno vrijeme tokom dana".

NIJZK procjenjuje da ove mjere mogu zaustaviti porast broja slučajeva, spreče prenatrpanost bolnica i povećanje broja umrlih i apeluje na građane, institucije i javne i privatne organizacije da poštuju i preduzmu sve neophodne mjere za prevenciju, upravljanje i kontrolu infekcije, uzimajući u obzir odredbe Zakona o prevenciji i borbi protiv pandemije, i odluke o mjerama i obavezama institucija za sprovođenje opštih i specifičnih mjera zaštite.

Upućen je i poseban poziv na sprovođenje preporuka i poštivanje restriktivnih mjera u javnim aktivnostima i poštovanje ograničenja okupljanja građana i javnih okupljanja.

„Okupljanje građana bez maski i bez održavanja distance povećava rizik od širenja infekcije. Apelujemo na odgovorne institucije, policiju i nadležne inspekcije da strogo nadgledaju i preduzmu sve potrebne mjere za sprovođenjeodluka u skladu sa Zakonom o sprečavanju i borbi protiv pandemije koronavirusa na Kosovu“, navodi se u saopštenju i još jednom poziva na oprez.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri