Gomilanje problema

Bivši sekretar Ministarstva zdravlja i infektolog Ilir Tolaj rekao je da bi glavni prioritet nove vlade trebalo da bude upravljanje pandemijom koronavirusa, prenosi Gazeta Express.

"Svaki dan kašnjenja je odlaganje aktivnih akcija koje se moraju preduzeti kako bi se smanjio broj novozaraženih. Ministarstvo zdravlja mora da bude proaktivnije. Mislim da bi trebalo da se shvati da se problemi samo gomilaju, a smatram da je pandemija prioritet ne samo za Kosovo, već i za cio region”, naglasio je Tolaj.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut za javno zdravlje kasne sa vakcinacijom.

“Ove pripreme trebalo je da se održe još prošle godine. U vrijeme kada je postojalo saznanje da su neke od vakcina u trećoj fazi razvoja i da su mnogi proizvođači potencijalno bili veoma blizu registracije antikovid vakcina, bilo je potrebno kontaktirati ove proizvođače i sklopiti predugovore“, rekao je Tolaj.

Predsjednik Ljekarske komore Kosova Pleurat Sejdiu naglasio je da ako sadašnja vlada ima moć da imenuje i razrješava ljude, onda bi trebalo da postojii odgovornost za upravljanje situacijom sa pandemijom koronavirusa.

“Mislim da će Pokret Samoopredjeljenje, koji je osvojio većinu, postaviti pandemiju na prvo mjesto. Nadam se da će njihovi stručnjaci, uz pomoć stručnjaka koji već rade godinu dana, početi od prvog dana preuzimanja vlasti da se ozbiljno bave svim problemima koje sa sobom nosi pandemija korone”, rekao je Sejdiu.