Analitičari

I nakon pet godina još uvijek nemamo nijedan riješen slučaj u ratu protiv korupcija na visokom nivou.

Kada je riječ o nedavnim izjavama zvaničnika EU koji ističu da bi Kosovo trebalo da uloži napore po pitanju liberalizacije viza, kao i da neke zemlje članice EU osporavaju mogućnost da je Kosovo spremno za taj korak, Demush Shasha, izvršni direktor Kosovskog instituta za Evropsku politiku (EPIK) kaže da su ovi stavovi potpuno na mjestu, jer, prema njegovim riječima, Kosovo zaista nije napredovalo u tom pogledu.

“To su dosledni stavovi. Neke države članice već duže vrijeme, posebno zemlja poput Francuske, koja je sada zvanično potvrdila da ne smatra da je Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima, istakla je da Kosovo treba da stavi posebni naglasak na pitanje vladavine zakona, odnosno borbu protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala.

Tako je Francuska istakla da je od tih zahtjeva prošlo pet godina, i tako nakon pet godina još uvijek nemamo nijedan rješen slučaj u ratu protiv korupcija na visokom nivou, i ne samo da nismo postigli napredak već smo i nazadovali", rekao je Shasha.

Kako je rekao, glavni krivac za neliberalizaciju viznog režima snose isključivo kosovske institucije, jer su propustile šansu da još 2016. dođu do vizne liberalizacije

Politički analitičar Afrim Hoti rekao je da je proces liberalizacije viznog režima zastao jer odnos Kosova i EU nije definisan u ugovornom kontekstu.

“Definitivno proces postaje dosadan i ovde u određenim tačkama govorim uglavnom o Evropskoj uniji, gdje se gubi kredibilitet zbog činjenice da se Kosovo neprestano suočava sa drugim uslovima i preduslovima", rekao je Hoti.