"Sjedinjene Američke Države neće nametati rješenja Beogradu i Prištini, a sporazum o normalizaciji odnosa moraće da bude prihvatljiv rukovodstvu i građanima Srbije i Kosova", izjavio je za N1 Matthew Palmer, specijalni izaslanik State departmenta za Zapadni Balkan.

"To je potpuno normalno", rekao je Palmer u intervju za N1.

Upitan da li postoji rok za postizanje sporazuma, on je kazao da "ne vjeruje da imamo rok", ali da SAD smatraju da je "stvar hitna".

"Vrijeme nije na našoj strani. Što duže budemo čekali to će biti teže i svi izazovi će biti komplikovaniji", dodao je.

Palmer je rekao da SAD podržavaju proces koji vodi Evropska unija i njen izaslanik Miroslav Lajčak, kao i da se nada da će dvije strane brzo nastaviti da pregovaraju.

Istakao je važnost sprovođenja Briselskog sporazuma, uključujući osnivanje Zajednice srpskih opština, što je "potrebno uraditi kroz dijalog".

"Mi to jasno kažemo našim partnerima u Beogradu i Prištini… Postoji obaveza sa obje strane da se implementira Zajednica srpskih opština i to mora da se desi“, kazao je on.

"Nema kontradikcije između pregovora i Kurtijevih prioriteta"


Američki izaslanik za Zapadni Balkan prokomentarisao je i izjavu lidera Pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija da dijalog nije među njegovim prioritetima.

"Čuo sam prioritete koje je gospodin Kurti istakao – transparentnost, dobro upravljanje, borba protiv korupcije, sređivanje situacije na Kosovu… to su i naši prioriteti, mi želimo da se sve to desi na Kosovu", kazao je.

Ali dodaje da će Kosovo morati da se bavi i spoljnom politikom i sarađuje sa susjedima.

"Kosovo može na konstruktivan način da učestvuje u ovom dijalogu baveći se domaćim reformama. Ne vidim nikakvu kontradikciju između tih prioriteta“, rekao je Palmer.

Ocijenio je da se u dijalogu "ne kreće od nule", da su mnogi aspekti sporazuma iz Brisela sprovedeni i da su promijenili život ljudi na bolje, a kao primjere je naveo pravosuđe, slobodu kretanja, energetiku i potragu za nestalim osobama.