Rezultati bošnjačkih lidera

U opštini Prizren najviše pojedinačnih glasova je osvojila Duda Balje (SDU) - 1.615, zatim Emilija Redžepi (NDS) - 1.594, a na trećem mjestu je Bahrim Šabani (Koalicija Vakat) sa 1.583 glasa.

Analizom rezultata bošnjačkih političkih subjekata na prijevremnim parlamentarnim izborima na Kosovu, primjetno je da glasovi iz opštine Prizren koji su uvijek odlučivali o bošnjačkim predstavnicima na centralnom nivou, s obzirom na najveći broj Bošnjaka po zadnjem popisu stanovništva, na ovim izborima nisu bili presudni.

Od bošnjačkih političkih subjekata na izborima od 14. februara najviše glasova je osvojila Ujedinjena Zajednica - Adrijana Hodžić - 6.422 glasa, velika većina iz opština na sjeveru Kosova, slijedi Koalicija Vakat sa 5.949 glasova i Nova Demokratska Stranka (NDS) sa 0,33 % ili 2.888 glasova.

U opštini Prizren najviše glasova je osvojila Koalicija Vakat - 2.871, zatim Nova demokratska stranka (NDS) - 2.089 i Socijaldemokratska unija (SDU) - 1.778 glasova. Ujedinjena Zajednica - Adrijana Hodžić je u Prizrenu osvojila 236 glasova.

Najviše pojedinačnih glasova na nivou Kosova osvojila je Adrijana Hodžić (UZ-AH) 5.183 glasa, Slijedi Muamera Dazdarević Radončić, iz istog političkog subjekta, sa 3.871 glasom, dok je na trećem mjestu Bahrim Šabani (Koalicija Vakat) sa 2.763 glasa.

Najviše pojedinačnih glasova u opštini Prizren je osvojila Duda Balje (SDU) - 1.615, zatim Emilija Redžepi (NDS) - 1.594, a na trećem mjestu je Bahrim Šabani (Koalicija Vakat) sa 1.583 glasa. Adrijana Hodžić je u Prizrenu osvojila 173 glasa.

Na osnovu konačnih rezultata koje je juče objavila Centralna izborna komisija, Bošnjaci će u novom sazivu Skupštine Kosova imati tri zastupnika, jedan iz Sjeverne Mitrovice i dva iz Prizrena, Adrijana Hodžić (Ujedinjena zajednica AH), Bahrim Šabani (Koalicija Vakat) i Emilija Redžepi(NDS).