Iz Covax programa

Premijer u tehničkom mandatu Avdulah Hoti apelovao je građane da poštuju antikovid mjere koje su trenutno na snazi, jer Kosovu preti novi talas koronavirusa, napominjući da će tokom ovog mjeseca stići i prvi kontigent vakcina iz programa Covax, prenosi Gazeta Express.

Hoti je na sastanku sa ministrom zdravlja u tehničkom mandate Armendom Zemajem, direktorom Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naserom Ramadanijem i direktorom Kliničkog centra u Prištini Valbonom Krasniqijem napomenuo i da zdravstvene ustanove intenzivno rade na povećanju kapaciteta, obezbjeđivanju lijekova i povećanju broja medicinskog osoblja.

"Budući da se Kosovo suočava sa novim talasom izbijanja pandemije kovida-19, zatraženo je da strogo poštovanje svih antikovid mjera koje su na snazi. Od opštinskih uprava, policije, ministarstva zdravlja i inspektorata zatraženo je da povećaju posvećenost prevenciji, upravljanju i kontroli infekcije i istovremeno strogo poštuju mjere na snazi", kaže se u saopštenju Kancelarije premijera.

Kada je riječ o antikovid vakcinama, tokom ovog mjeseca očekuje se da na Kosovo stigne prvi kontingent od 33.000 doza iz Covax programa.

"Iz ovog mehanizma Kosovo će dobiti ukupno 100.800 doza, dok su u toku intenzivni pregovori sa drugim proizvođačima kako bi se osigurao potreban broj vakcina kako bi se populacija u potpunosti imunizovala", ističe se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express