Politički analitičar

Politički analitičar Rahman Paçarizi rekao je da bi lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti, kao apsolutni pobjednik izbora, trebalo da bude manje arogantan, jer poruke koje je poslao posljednjih dana mogu pogrešno da se protumače kao da namjerno želi da izazove krizu kada je u pitanju izbor novog predsjednika Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

“Arogantan stav Kurtija se vidi i po njegovim izjavama o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, ali i kada je riječ o otvaranju ambasade Kosova u Izraelu. Kada je riječ o mjestu predsjednika, činjenica da insistira na tome da Vjosa Osmani bude predsjednik, mislim da je s jedne strane prava akcija, jer je sa njom i potpisao sporazum za ovu funkciju, ali s druge strane kada bi imao mekši diskurs sa drugim strankama, bilo bi opuštajuće i pružilo bi potrebnu podršku od 80 poslanika”, rekao je Paçarizi koji je dodao i da ne vjeruje da bi se druge političke partije upustile u “avanturu” da spriječe Osmanijevu da bude izabrana za predsjednika Kosova.

Paçarizi je rekao i da postoji mogućnost da će Kosovo ponovo ići na vanredne izbore, ali, prema njegovim riječima, to bi bilo nepotrebno.

“Glasovi su jasni, Pokret Samoopredjeljenje je osvojio skoro 50 odsto od ukupnog broja glasova. Mislim da druge političke stranke, one koje su izgubile na izborima, više ne bi trebalo da se bave ovim pitanjem“, rekao je Paçarizi.

Kada je u pitanju formiranje vlade u to nema sumnje, i neće biti problema, smatra analitičar, koji je dodao da sada treba razgovarati o pitanju predsjednika.

“Samoopredjeljenje je pobjednik i trebalo bi da napravi novu vladu bez koalicije sa drugim strankama, koje nisu pokazale ambicije da budu dio vlade, osim AAK koji ima za cilj mjesto predsjednika Kosova. Kada je riječ o vladi, nema sumnje, ali kada je rieč o predsjedniku, postoji potreba za diskusijom”, rekao je Paçarizi.

Kako je zaključio, političke stranke moraju da pokažu svoju konstruktivnost bilo da su iz opozicije ili ne.

“Političke stranke nemaju drugog izbora, jer bi bile kažnjene još više ako bi ometale proces izbora predsjednika Kosova”, rekao je Paçarizi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online