Politički analitičar

Politički analitičar Ilir Ibrahimi smatra da Albinu Kurtiju neće biti teško da formira vladu čak i bez ikakve koalicije, dok ga težak zadatak očekuje povodom izbora predsjednika, jer je neophodno da napravi širok dogovor sa svim političkim akterima na Kosovu, prenosi Klan Kosova.

Ibrahimi upozorava na kvalifikovanu većinu neophodnu za izbor predsjednika Kosova.

"Ključna stvar koja se mora prevazići je izbor predsjednika za koji je neophodno 80 glasova. Čuli smo izjave političkih partija da neće sukobe i sučeljavanja po pitanju izbora predsjednika. Kurti će kao pobjednik morati da sjedne sa političkim strankama i razgovara, jer parlamentarnu demokratiju karakterišu diskusija, kompromis i zajednički rad. Mora to da uradi, kako bi osigurao 'magični' broj od 80 poslanika. Po pitanju formiranja koalicije za formiranje vlade, pošto je potrebno 60 glasova, vjerujem da će to biti lako, jer smo već videli neke od manjinskih partije da žele da podrže vladu Kurtija", ocjenjuje Ibrahimi.

On upozorava da osvojena ubjedljiva većina Samoopredjeljenja na izborima, ništa neće značiti za političku stabilnost, ukoliko Kurti ne obezbjedi podršku 80 poslanika za izbor predsjednika Kosova.

"Osvojena većina Samoopredjeljenja ne znači da treba autoritarno odlučivati posebno po važnom pitanju izbora predsjednika Kosova. Nemamo luksuz i nije trenutak da političke sukobe u situaciji kada smo u sred pandemije, ekonomske krize i međunarodnog pritiska za nastavak dijaloga", zaključuje Ibrahimi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova