Veliki izazov

Kosovo trenutno nema ambasadore u Vašingtonu, Londonu, Parizu, Briselu i Tokiju, a iz Ministarstva spoljnih poslova još uvijek nije saopšteno kada će nove diplomate biti imenovane na važne pozicije, prenosi Reporteri.

Poslije završetka mandata Vlore Çitaku, Vašington je pored Londona, Pariza, Brisela i Tokija, svrstan na spisak važnih svjetskih meropola u kojima Kosovo nema ambasadora.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navedeno je da je Çitaku uspješno predstavljala Kosovo u SAD, ali se ne navodi kada će biti imenovan njen nasljednik na mjestu ambasadora u Vašingtonu.

Kosovo nema ambasadora ni u Londonu poslije isteka mandata Lirimu Greicevci i Muhametu Hamitiju. Nakon završetka mandata Bernarda Nikaja, Kosovo nema ambasadora ni u Briselu, a iz istog razloga ni u Tokiju, Parizu i Berlinu.

Stručnjak za diplomatiju i univerzitetski profesor Afrim Hoti smatra da je situacija samo trenutna, ali da Kosovo što prije mora da postavi ambasadore u najvažnijim svjetskim prestonicama.

"Zemlja se suočava sa velikim izazovima i najbolje karijerne diplomate treba da budu imenovane za ambasadore u glavnim centrima donošenje odluka“, rekao je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri