Institucije nakon žalbenih rokova

Poznavalac političkih prilika na Kosovu i stručnjak za ustavna pitanja Mazllum Baraliu u izjavi za Kosovo Online navodi da proces formiranja institucija na Kosovu može da počne za devet dana, odnosno nakon završetka svih žalbenih rokova Izbornom panelu za žalbe i predstavke i Vrhovnom sudu.

“Nakon što prođu svi rokovi, onda se potvrđuju rezultati, koji se od strane Centralne izborne komisije šalju skupštini, zatim predsjednik skupštine saziva prvu sjednicu, kojom će rukovoditi najastariji i najmlađi poslanik, konstituiše se skupština, mandati, predsjedništvo, vlada i na kraju se bira predsjednik”, kaže Baraliu.

Komentarišući rezultate izbora, odnosno pobjedu Pokreta Samoopredjeljenje, Baraliu izražava nadu da će nova generacija političara uspjeti da donese pozitivne promjene građanima Kosova. 

“Konačni rezultati ukazuju da je nastala promjena jedne epohe odnosno dvadesetogodišnje vladavine tradicionalnih partija na Kosovu. Sada imamo novu generaciju političkih predstavnika i to je dovoljno da se krene jednim novim putem, jer je očigledno do smo do sada imali dosta propusta i problema. Nadamo se da će koalicija Samoopredjeljenja i Vjose Osamni biti stabilna, da ćemo imati stabilnu vladu koja će rješavati unutrašnje probleme svih zajednica koje žive na Kosovu, uključujući i sjever Kosova gdje će neposrednim angažovanjem i dijalogom uspostaviti neophodnu vladavinu prava”, navodi Baraliu.

Kandidat sa najviše glasova na ovim izborima je Vjosa Osmani sa liste “Samoopredjeljenja” sa 300.788 glasova, što je najviše osvojenih glasova do sada na Kosovu. Baraliu nije iznenađen historijskim rezultatom Vjose Osmani, koju je Demokratski savez Kosova potcijenio.  

“Očigledno je da su predstavnici tradicionalnih partija u svemu pogrešili, pa čak i u procijenama i ubjeđenjima koje su imali prema sebi ali i prema drugima. Oni su mislili da se odlazak Vjose Osmani neće osjetiti, međutim, ispalo je drugačije. Demokratski savez Kosova je na ovi izborima najviše izgubila u posljednjih 30 godina, osvojila je simboličan procenat glasova i poslanika ona je u krizi, za prevazilaženje te krize treba mnogo vremena. Neće moći da se ovo što se dešava u posljednjih 10 godina od kada je Isa Mustafa preuzeo rukovodstvo lako i brzo nadokandi treba mnogo razumjevanjea, modifikacije i reorganizacije da bi se nešto promjenili na bolje”, zaključuje Baraliu.