Porast ozbiljnih slučajeva

Generalni direktor Univerzitetske bolnice i kliničke službe Kosova Valbon Krasniqi rekao je da se situacija sa koronavirusom posljednjih dana pogoršava i upozorio na mogućnost da je Kosovo na pragu novog talasa koronavirusa, prenosi Koha.

Krasniqi navodi da se od sredine prošle nedjelje bilježi rast broja slučajeva koronavirusa.

"Od sredine prošle nedjelje sve je veći broj zaraženih koronavirusom, a praćen je porastom slučajeva onih koji zahtjevaju bolničko liječenje. Tokom januara i februara imali smo mirnu situaciju kojom smo mogli da upravljamo, ali sada, posebno ove nedjelje, ušli smo u fazu sve većog broja zaraženih", rekao je Krasniqi.

Krasniqi je dodao da je u odnosu na prethodna dva mjeseca kada je broj hospitalizovanih zbog koronavirusa bio oko 460, sada u samo tri dana porastao na 573 pacijenta i dodaje da se povećao i broj zaraženih.

"Ako uporedimo broj hospitalizovanih pacijenata, tokom ova dva mjeseca imali smo u prosjeku oko 500 pacijenata, dok se u posljednja tri dana povećao na 573 pacijenta. U posljednja dva ili tri dana imamo 60 do 70 novih pacijanta kojima je neophodna hospitalizacija, što je u odnosu na prve mjesece oko 15 odsto više", rekao je Krasniqi.

Direktor Univerzitetske bolnice upozorava da bi ovo mogao biti pokazatelj nadolazećeg trećeg talasa oboljevanja od koronavirusa i upozorio da je fokus građana za poštovanje antikovid mjera, koje su neophodne da bi se zaražavanje spriječilo, značajno popustio.

"Predizborne kampanje poznate su kao super distributeri virusa i imaju svoju ulogu, ali izgleda da je počeo da se gubi lični i kolektivni fokus na pandemiju. Svako nepridržavanje mjera dovodi do većeg širenja virusa. U situaciji smo kada smo na pragu novog mogućeg talasa. Građani imaju pravo da budu razočarani ponašanjem stranaka tokom kampanje, ali ne smemo sebi da dopustimo da iz različitih razloga ugrozimo svoje zdravlje. Moramo poštovati mjere, definitivno smo tražili od njih da poštuju građane i institucije i da povećaju aktivnosti za nadzor mjera", rekao je Krasniqi.

Krasniqi ne očekuje probleme s nedostatkom kiseonika i naglasio da  lijekova ima u dovoljnim količinama, zahvaljujući brojnim donacijama iz inostranstva.

"Imamo dovoljne količine lijekova i kiseonika kao i zaštitne opreme za zdravstveno osoblje, zahvaljujući brojnim donacijama. Ne očekujemo da ćemo imati problema jer u Prizrenu, Gnjilanu i Peći imamo rezervoare kiseonika", rekao je Krasniqi.

On je naveo da na Kosovu nema promjene stanja pacijenata zaraženih koronavirusom od početka pandemije i da, po njegovim saznanjima, zdravstvene vlasti nemaju kontakt sa Albanijom u vezi sa vakcinacijom protiv koronavirusa kao što je to obećao premijer Albanije Edi Rama. Rama je početkom godine obećao da će Albanija dodjeliti dio antikovid vakcina zdravstvenim radnicima na Kosovu, što se još nije dogodilo.

"Univerzitetska bolnica i klinička služba do sada nije dobila takvu ponudu, osim izjava koje smo vidjeli u medijima. Vakcinisanje 50 ili 100 zdravstvenih radnika ili građana može imati svoj psihološki efekat, ali neće uticati na upravljanje pandemijom. Samo masovna vakcinacija može da osigura brže zatvaranje pandemije. Sve dok ne postoji masovna vakcinacija, mi moramo sprovoditi i poštovati antikovid mjere", zaključio  je Krasniqi.